Szybka owsianka na wodzie z owocami

Dzisiaj będzie przepis na kolejną szybką, smaczną owsiankę. Tym razem zrobiłam na wodzie i dodałam owoce liofilizowane. Liofilizacja jest jedną z metod utrwalania żywności, jedną z lepszych metod, ponieważ dzięki tej metodzie żywność nie psuje się i zachowuje swoje wartości odżywcze. 



Składniki na dwie porcje:
  • szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1.5 szklanki wody 
  • mała garść liofilizowanych truskawek 
  • mała garść liofilizowanych borówek 
  • kilka sztuk orzechów włoskich 
  • wiórki kokosowe do posypania 
Do garnka wlałam wodę i wsypałam płatki owsiane. Gotowałam na małym ogniu do momentu zrobienia się "papki". Płatki owsiane przełożyłam do miseczek. Dodałam liofilizowane owoce, orzechy i posypałam wiórkami kokosowymi. Taką owsiankę proponuję zjeść na śniadanie albo przed treningiem. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy