Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej
Najbardziej znane kostki rosołowe, przyprawy "warzywne" zawierają w sobie wiele niezdrowych składników, na przykład glutaminian sodu, cukier, aromaty i tak dalej. Mnie osobiście po tych przyprawach boli głowa. Odzwyczaiłam się od takich "cudów". Nie powiem, czasem zdarza mi się iść do sklepu ze zdrową żywnością i kupić gotową przyprawę, ale jej skład jest zdrowy, a przyprawa droga. Z tego powodu staram się robić sama. Dzisiaj przedstawię Ci prosty przepis na domową mieszankę warzywną. Smak różni się od gotowej, chemicznej mieszanki, ale mi smakuje. Już nie pamiętam smaku tych sklepowych. Zawsze, jak jadę do rodziców dzwoni Mama i mówi "Natalia zrób mi Twoją kostkę, bo już mi się kończy". Więc smakuje nie tylko mi. Bardzo szybko odzwyczaiłam się, a podobno glutaminian sodu może uzależniać. Myślę, że jest to spowodowane tym, że im więcej czytam książek, artykułów, badań tym mam większą świadomość, jaki wpływ niektóre substancje mają na nasz organizm. A chciałabym żeby moja maszyna działała, jak najdłużej. A Ty?
Składniki:
Składniki:
- 250 gramów suszonych warzyw (ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki suszonego czosnku
- 5 łyżeczek soli morskiej/himalajskiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki wrzuciłam do dzbanka i dokładnie zblendowałam. Przełożyłam do słoiczka i trzymam razem z mąkami w szafce.
5 łyżek soli??? Dżizas!!!
OdpowiedzUsuńAjjj, błąd!! Łyżeczek miało być. Przepraszam 😱😱😱😱 😘
Usuń