Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy


Kebab prawie przez wszystkich lubiany fast food, ale niestety jest bardzo kaloryczny plus to mięso pozostawia wiele do życzenia. Dzisiaj byłam u okulistki w Centrum Handlowym i przechodząc przez te wszystkie restaurację zauważyłam dwóch mężczyzn, którzy tak z apetytem jedli kebaba no... aż im się uszy trzęsły, więc postanowiłam po powrocie do domu zrobić swojego własnego kebaba bez glutenu, bez nabiału i bez bomby kalorii w postaci sztucznych sosów. Mały cheat meat a co !! 😊 ja nie jem mąki pszennej ani żytniej, ale z tych mąk też wyjdzie na pewno.





Składniki na 4 bułki:

  • 300 gramów mąki ryżowej 
  • 300 gramów mąki gotowej do robienia chleba (chleb razowy bezglutenowy)
  • JAK WYŻEJ WSPOMNIAŁAM, JA NIE JEM MĄKI PSZENNEJ/ ŻYTNIEJ, ALE Z TYCH MĄK TEŻ NA PEWNO WYJDĄ PITY.
  • pół szklanki mąki kukurydzianej 
  • łyżka zmiksowanego siemienia lnianego (zamiast jajka)
  • szklanka ciepłej wody 
  • 100 ml mleka kokosowego
  • torebka suszonych drożdży 
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka soli 
  • 3 łyżki oleju 
  • łyżeczka soli 
Farsz:
  1. 500 gramów mięsa może być kurczak, indyk, karkówka, ja dodałam łopatki wieprzowej 
  2. mieszanka sałat, może być czerwona kapusta, kapusta pekińska - co kto lubi
  3. łyżka oliwy z oliwek
  4. 1/2 świeżego ogórka 
  5. 1/2 cebuli 
  6. 1 pomidor 
  7. papryka słodka, papryka ostra, mieszanka do kurczaka, sól, pieprz, bazylia 
Sos pomidorowo - czosnkowy
  • szklanka pomidorów z kartonu 
  • sól, pieprz, chili, papryka ostra
  • 2 ząbki czosnku 
BUŁKI:
Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie (zmieszałam wrzątek i zimną wodę) z łyżeczką ksylitolu. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym jak drożdże wyrosły, dodałam mąki, siemię lniane, mleko kokosowe, olej, sól. I wszystko rękoma wymieszałam, tworząc jedną kulę. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Zajęłam się w tym czasie mięsem. 

MIĘSO:
Łopatkę dokładnie umyłam, wysuszyłam ręczniczkiem. Pokroiłam na małe kawałeczki. Następnie mięso przełożyłam do miski, wysmarowałam oliwą, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Włożyłam do lodówki na godzinę. 

Gdy bułki rosły, a mięso się marynowało wzięłam się za robienie farszu warzywnego. Warzywa dokładnie umyłam, pokroiłam i przyprawiłam solą i pieprzem. 

SOS:
Do szklanki wlałam pomidory z kartonu, obrałam dwa ząbki czosnku, przyprawiłam przyprawami do smaku. Mi trochę sypnęło się chili i wyszedł sos ostry. 

Bułki wyłożyłam na blachę, którą trochę wysmarowałam olejem. Z masy ulepiłam 4 bułeczki. I odstawiłam jeszcze na 20 minut. Następnie wzięłam nóż i w bułeczkach porobiłam dziurki. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni i piekłam przez 25 minut. 
W tym samym czasie: patelnię wysmarowałam olejem, dobrze rozgrzałam dół i wyłożyłam mięso. Mięso smażyłam przez około .....
Bułki po upieczeniu chwilę ostygły, następnie przekroiłam je nożem. Wysmarowałam spód bułki sosem pomidorowo - czosnkowym i włożyłam mięso i warzywa. 

Zdjęcie mięsa w czasie smażenia i bułek przed pieczeniem 👀


Wyszły pyszne, z czystym sumieniem polecam zdrowego kebaba. Myślę, że dziecko też nie pogardziłoby takim kebabem😊 na weekend idealny.

Komentarze

  1. Ile tych suchych drożdży bo są torebki 5,10,15,25g....

    OdpowiedzUsuń
  2. Co zamaiat maki ryzowej?jakas in a bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado