Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy
- 300 gramów mąki ryżowej
- 300 gramów mąki gotowej do robienia chleba (chleb razowy bezglutenowy)
- JAK WYŻEJ WSPOMNIAŁAM, JA NIE JEM MĄKI PSZENNEJ/ ŻYTNIEJ, ALE Z TYCH MĄK TEŻ NA PEWNO WYJDĄ PITY.
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- łyżka zmiksowanego siemienia lnianego (zamiast jajka)
- szklanka ciepłej wody
- 100 ml mleka kokosowego
- torebka suszonych drożdży
- łyżeczka ksylitolu
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli
Farsz:
- 500 gramów mięsa może być kurczak, indyk, karkówka, ja dodałam łopatki wieprzowej
- mieszanka sałat, może być czerwona kapusta, kapusta pekińska - co kto lubi
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- papryka słodka, papryka ostra, mieszanka do kurczaka, sól, pieprz, bazylia
Sos pomidorowo - czosnkowy
- szklanka pomidorów z kartonu
- sól, pieprz, chili, papryka ostra
- 2 ząbki czosnku
BUŁKI:
Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie (zmieszałam wrzątek i zimną wodę) z łyżeczką ksylitolu. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym jak drożdże wyrosły, dodałam mąki, siemię lniane, mleko kokosowe, olej, sól. I wszystko rękoma wymieszałam, tworząc jedną kulę. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Zajęłam się w tym czasie mięsem.
MIĘSO:
Łopatkę dokładnie umyłam, wysuszyłam ręczniczkiem. Pokroiłam na małe kawałeczki. Następnie mięso przełożyłam do miski, wysmarowałam oliwą, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Włożyłam do lodówki na godzinę.
Gdy bułki rosły, a mięso się marynowało wzięłam się za robienie farszu warzywnego. Warzywa dokładnie umyłam, pokroiłam i przyprawiłam solą i pieprzem.
SOS:
Do szklanki wlałam pomidory z kartonu, obrałam dwa ząbki czosnku, przyprawiłam przyprawami do smaku. Mi trochę sypnęło się chili i wyszedł sos ostry.
Bułki wyłożyłam na blachę, którą trochę wysmarowałam olejem. Z masy ulepiłam 4 bułeczki. I odstawiłam jeszcze na 20 minut. Następnie wzięłam nóż i w bułeczkach porobiłam dziurki. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni i piekłam przez 25 minut.
W tym samym czasie: patelnię wysmarowałam olejem, dobrze rozgrzałam dół i wyłożyłam mięso. Mięso smażyłam przez około .....
Bułki po upieczeniu chwilę ostygły, następnie przekroiłam je nożem. Wysmarowałam spód bułki sosem pomidorowo - czosnkowym i włożyłam mięso i warzywa.
Zdjęcie mięsa w czasie smażenia i bułek przed pieczeniem 👀
Wyszły pyszne, z czystym sumieniem polecam zdrowego kebaba. Myślę, że dziecko też nie pogardziłoby takim kebabem😊 na weekend idealny.
Ile tych suchych drożdży bo są torebki 5,10,15,25g....
OdpowiedzUsuńCo zamaiat maki ryzowej?jakas in a bezglutenowa?
OdpowiedzUsuń