Czekoladowe muffinki bez jajek

Moją największą słabością są słodycze no i pizza :)  nie kupuję gotowych słodyczy, a tym bardziej pizzy. Ostatnio w sklepie znalazłam foremki papierowe, które od razu wpadły mi w oko. No i z tego powodu musiałam wykombinować jakiś przepis na szybkie muffinki, które nie zawierają glutenu, nabiału i jaj 😉
Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej 
  • 100 g mąki kukurydzianej 
  • 50 g mąki jaglanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g napoju roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 100 g wody 
  • 2 łyżki mąki z siemienia lnianego (można zastąpić rozgniecionym bananem albo jajkami, ja niestety nie mogę jeść przynajmniej na razie)
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie, można pominąć)
  • 1 banan 
  • 100 gramów czekolady (ja użyłam czekolady roślinnej)
Mąki przesiałam przez sitko i wsypałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia i wszystko razem złączyłam. Wlałam mleko ryżowe, wodę i dodałam mąkę z siemienia lnianego. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką, a później mikserem. Banana obrałam i starkowałam na dużych oczkach dodając do pozostałej masy, dodałam także syrop klonowy i ksylitol. Jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksowałam. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza.  Foremki wysmarowałam olejem (inaczej muffinki przykleją się do papieru i będą muffinki z papierem 🍪). Łyżką przełożyłam masę do foremek. Na wierzch pokroiłam w malutkie kosteczki czekoladę i ułożyłam na górę babeczek. Piekłam 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Czasem grzeszę i jem na drugie śniadanie albo przed treningiem. Uwaga ! Muffinki znikają zanim ostygną, nawet piesek jest nimi zainteresowany 😃💗


Komentarze

  1. Nie wyszły jakby za mało płynnych składników ciasto twarde i w ogóle nie urosło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, dziwne. A piekarnik ma Pani dobry? Bezglutenowe produkty mają, to do siebie, że trzeba je mieszać i od razu wykładać, ponieważ szybko wchłaniają płyny. Moje wyszły smaczne, a robiłam już kilka razy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki to moje ulubione wypieki, są banalnie proste, można je przyrządzić razem z dziećmi i jest przy tym mnóstwo zabawy. Mój ulubiony przepis to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Pieczemy je niemal w każdy weekend i zawsze się udają. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinki też uwielbiam. Dziękuję za przepis, wypróbuję ! Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy