Warzywna pizza na patelni, bez pieczenia 🍕
Szarlotka z patelni wyszła bardzo dobra. Ciekawość nie dała mi spokoju, musiałam zrobić pizzę 🍕🍕🍕. Nie mam w domu mąki, zużyłam do ciasta.Znalazłam za to ryż 😬🍕. Tęskniłam za pizzą, będzie pojawiała się częściej. Pizzę zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ponieważ zwyczajnie zabrakło w lodówce mięsa 😁. Pizzę podałam z sosem ze świeżych pomidorów.
1.Składniki na ciasto:
1.Składniki na ciasto:
- 2 szklanki ryżu/mąki,
- 2/3 szklanki wody,
- 1/2 opakowania suszonych drożdży,
- Szczypta soli,
- Łyżka oleju kokosowego.
Wykonanie:
- Ryż zblendowałam na mąkę, możesz użyć mąki, np ryżowej.
- Gotową mąkę przesypałam do miski.
- Do miski dodałam drożdże, które wymieszałam z ciepłą wodą, sól, olej. Wszystko dokładnie ugniatałam przez 10 minut.
- Patelnię wysmarowałam olejem, wyłożyłam ciasto.
- Po 5 minutach na ciasto wyłożyłam sos pomidorowy, pozostałe składniki.
- Smażyłam na małym ogniu przez 20 minut.
- 2 pomidory,
- Garść czarnych oliwek,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 8 suszonych papryczek chili,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
- Sól, pieprz.
Wykonanie:
- Cebulę obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Pomidory i paprykę umyłam, pokroiłam.
- Oliwki przekroiłam na pół.
- Warzywa przyprawiłam i wyłożyłam na pizzę, dodałam papryczki chili.
Składniki na sos:
- 4 pomidory,
- Łyżeczka ziół - u mnie bazylia, oregano,
- Szczypta soli, pieprzu do smaku.
Pomidory umyłam, zalałam wrzątkiem, aby ściągnąć skórkę z pomidorów, zblendowalam, przyprawiłam.
Komentarze
Prześlij komentarz