Warzywna pizza na patelni, bez pieczenia 🍕

Szarlotka z patelni wyszła bardzo dobra. Ciekawość nie dała mi spokoju, musiałam zrobić pizzę 🍕🍕🍕. Nie mam w domu mąki, zużyłam do ciasta.Znalazłam za to ryż 😬🍕. Tęskniłam za pizzą, będzie pojawiała się częściej. Pizzę zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ponieważ zwyczajnie zabrakło w lodówce mięsa 😁.  Pizzę podałam z sosem ze świeżych pomidorów.

1.Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki ryżu/mąki,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży,
  • Szczypta soli,
  •  Łyżka oleju kokosowego.

Wykonanie:
  1. Ryż zblendowałam na mąkę, możesz użyć mąki, np ryżowej. 
  2. Gotową mąkę przesypałam do miski.
  3. Do miski dodałam drożdże, które wymieszałam z ciepłą wodą, sól, olej. Wszystko dokładnie ugniatałam przez 10 minut. 
  4. Patelnię wysmarowałam olejem, wyłożyłam ciasto. 
  5. Po 5 minutach na ciasto wyłożyłam sos pomidorowy, pozostałe składniki.
  6. Smażyłam na małym ogniu przez 20 minut.
2.Składniki na farsz:
  • 2 pomidory, 
  • Garść czarnych oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 8 suszonych papryczek chili,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
  • Sól, pieprz.
Wykonanie:
  1. Cebulę obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. 
  2. Pomidory i paprykę umyłam, pokroiłam. 
  3. Oliwki przekroiłam na pół.
  4. Warzywa przyprawiłam i wyłożyłam na pizzę, dodałam papryczki chili.
Składniki na sos:
  • 4 pomidory,
  • Łyżeczka ziół - u mnie bazylia, oregano,
  • Szczypta soli, pieprzu do smaku.
Pomidory umyłam, zalałam wrzątkiem, aby ściągnąć skórkę z pomidorów, zblendowalam, przyprawiłam.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy