Smaczna szarlotka nie z piekarnika a z patelni

Nie masz piekarnika? Tak jak ja??!! a lubisz jeść własnej roboty ciasta? Przedstawiam Ci łatwą, smaczną szarlotkę na patelni! Ja dodałam miód, ponieważ lubię w szarlotce, ale miód traci wartości w takiej temperaturze możesz użyć, np ksylitolu.




Składniki:

  • 200 ml mleka roślinnego - u mnie ryżowe, 
  • 200 gramów mąki ryżowej, 
  • 200 gramów mąki kukurydzianej, 
  • 4 jajka, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • olej kokosowy - tyle, co wysmarowałam patelnię około łyżki, 
  • 4 jabłka, 
  • łyżka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki cynamonu, 
  • duża patelnia do smażenia. 


Wykonanie:
  1. Jajka wbiłam do miski, dodałam miód, dokładnie zmiksowałam. 
  2. Do miski z jajkami dodałam mąkę ryżową, kukurydzianą, mleko ryżowe i wszystko dokładnie mieszałam mikserem. 
  3. Gdy ciasto zaczęło mieć jednolitą masę dodałam proszek do pieczenia, cynamon.
  4. Patelnię dobrze wysmarowałam olejem kokosowym + boki patelni (aby ciasto nie przykleiło się).
  5. Na wysmarowaną patelnię (już rozgrzaną), położyłam obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Na jabłka wylałam resztę ciasta. 
  6. Ciasto smażyłam 25 minut. Sprawdzałam klasycznie za pomocą wykałaczki, gdy ciasto nie kleiło się do patyczka wyłączyłam. 
Ciasto powinno przełożyć się na drugą stronę, wtedy szybciej smaży się, ale ja niestety nie dałam rady, za dużo wszystko waży, a patelnię mam naprawdę dużą.

Wyszło przepyszne !! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy