Domowa pizza bez drożdży i bez piekarnika
Koleżanka poprosiła mnie o pizzę bez drożdży, ponieważ nie może jeść, a bardzo lubi domową pizzę. Chwilę pomyślałam, postanowiłam zrobić pizzę z proszkiem do pieczenia. Nie mam piekarnika...pizzę zrobiłam na patelni. Zapewne Ty masz piekarnik, dlatego zamiast smażenia, możesz upiec w piekarniku. Ja piekę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-40 minut, zależy czy mam piekarnik gazowy, czy elektryczny.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki ryżowej,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- łyżka oleju kokosowego,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli do smaku.
Wykonanie:
- Mąki wsypałam do miski, dodałam olej kokosowy, wodę, przyprawy, proszek do pieczenia i wszystko wygniatałam około 5 minut.
- Patelnię wysmarowałam olejem, wyłożyłam ciasto na blachę.
- Ciasto wysmarowałam sosem pomidorowym. Ułożyłam pozostałe składniki.
- Smażyłam na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Składniki na farsz:
- 1 czerwona papryka,
- 2 pomidory,
- 5 pieczarek,
- 5 plasterek szynki dobrej jakości - u mnie hiszpańskie chorizo,
- 8 czarnych oliwek,
- 1 mała cebula,
- przyprawy - papryka słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz.
Wykonanie:
Składniki:
- 4 pomidory,
- sól, pieprz do smaku,
- oregano, bazylia
Wykonanie:
- Pomidory umyłam, przekroiłam na pół.
- Dodałam przyprawy, zblendowałam.
- Przełożyłam do miseczki.
Komentarze
Prześlij komentarz