Domowa pizza bez drożdży i bez piekarnika

Koleżanka poprosiła mnie o pizzę bez drożdży, ponieważ nie może jeść, a bardzo lubi domową pizzę. Chwilę pomyślałam, postanowiłam zrobić pizzę z proszkiem do pieczenia. Nie mam piekarnika...pizzę zrobiłam na patelni. Zapewne Ty masz piekarnik, dlatego zamiast smażenia, możesz upiec w piekarniku. Ja piekę w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-40 minut, zależy czy mam piekarnik gazowy, czy elektryczny.




Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki ryżowej, 
  • szklanka mąki kukurydzianej, 
  • łyżka oleju kokosowego, 
  • szklanka ciepłej wody, 
  • łyżeczka oregano, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli do smaku.
Wykonanie:
  1. Mąki wsypałam do miski, dodałam olej kokosowy, wodę, przyprawy, proszek do pieczenia i wszystko wygniatałam około 5 minut. 
  2. Patelnię wysmarowałam olejem, wyłożyłam ciasto na blachę. 
  3. Ciasto wysmarowałam sosem pomidorowym. Ułożyłam pozostałe składniki.
  4. Smażyłam na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. 
Składniki na farsz:
  • 1 czerwona papryka, 
  • 2 pomidory, 
  • 5 pieczarek, 
  • 5 plasterek szynki dobrej jakości - u mnie hiszpańskie chorizo,
  • 8 czarnych oliwek, 
  • 1 mała cebula,
  • przyprawy - papryka słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz.
Wykonanie:
  1. Paprykę, pomidory, pieczarki dokładnie umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. 
  2. Cebulę obrałam, pokroiłam.
  3. Oliwki miałam z pestkami, wyciągnęłam pestki ze środka. 
  4. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. 
  5. Wsystko dokładnie przyprawiłam i ułożyłam na cieśćie. 

Sos do pizzy i na spód ciasta:

Składniki:
  • 4 pomidory, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • oregano, bazylia
Wykonanie:
  1. Pomidory umyłam, przekroiłam na pół.
  2. Dodałam przyprawy, zblendowałam.
  3. Przełożyłam do miseczki. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy