Bezglutenowy murzynek z patelni bez pieczenia
Dzisiejsza propozycja dla osób takich jak ja... czyli dla osób, które nie mają w domu piekarnika 😋😋😋a do tego jedzą bezglutenowo.
Składniki:
- Szklanka mąki kukurydzianej,
- Szklanka mąki ryżowej,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki dżemu truskawkowego,
- Łyżka sody oczyszczonej,
- Szklanka mleka ryżowego,
- 2 jabłka,
- 1 banan,
- Szklanka oleju kokosowego/masła,
- 3 łyżki kakao,
- 3 jajka.
Wykonanie:
- Olej kokosowy rozpuściłam w garnku.
- Gdy olej kokosowy rozpuścił się, dodałam ksylitol, kakao i dokładnie wymieszałam, aby nie było grudek. Odlałam pół szklanki na polewę. Odstawiłam do ostygnięcia.
- Do przygotowanej masy najpierw dodałam jajka, mąkę kukurydzianą, zmiksowałam. Dodałam mąkę ryżową, dżem, sodę oczyszczoną, mleko ryżowe. Wszystko dokładnie zmiksowałam na jednolitą masę.
- Patelnię wysmarowałam olejem, boki też, aby nie przykleiło się ciasto.
- Jabłka umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na patelni.
- Banana obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na patelni.
- Ciasto smażyłam pod przykryciem przez 25 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawiłam do wystygnięcia.
- Górę ciasta polałam polewą, którą wcześniej odłożyłam do szklanki.
Ciasto zawsze sprawdzam wykałaczką, jeżeli przykleja się ciasto do patyczka, to jeszcze nie jest gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz