Bezglutenowy murzynek z patelni bez pieczenia

Dzisiejsza propozycja dla osób takich jak ja... czyli dla osób, które nie mają w domu piekarnika 😋😋😋a do tego jedzą bezglutenowo.

Składniki:

  • Szklanka mąki kukurydzianej, 
  • Szklanka mąki ryżowej, 
  • 4 łyżki ksylitolu, 
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego, 
  • Łyżka sody oczyszczonej, 
  • Szklanka mleka ryżowego, 
  • 2 jabłka, 
  • 1 banan,
  • Szklanka oleju kokosowego/masła, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 jajka.



Wykonanie:
  1. Olej kokosowy rozpuściłam w garnku. 
  2. Gdy olej kokosowy rozpuścił się, dodałam ksylitol, kakao i dokładnie wymieszałam, aby nie było grudek. Odlałam pół szklanki na polewę. Odstawiłam do ostygnięcia.
  3. Do przygotowanej masy najpierw dodałam jajka, mąkę kukurydzianą, zmiksowałam. Dodałam mąkę ryżową, dżem, sodę oczyszczoną, mleko ryżowe. Wszystko dokładnie zmiksowałam na jednolitą masę. 
  4. Patelnię wysmarowałam olejem, boki też, aby nie przykleiło się ciasto. 
  5. Jabłka umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na patelni.
  6. Banana obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na patelni. 
  7. Ciasto smażyłam pod przykryciem przez 25 minut.
  8. Ciasto po upieczeniu odstawiłam do wystygnięcia.
  9. Górę ciasta polałam polewą, którą wcześniej odłożyłam do szklanki. 
Ciasto zawsze sprawdzam wykałaczką, jeżeli przykleja się ciasto do patyczka, to jeszcze nie jest gotowe. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy