Wegańskie czekoladki z orzechami i rodzynkami
Od jakiegoś czasu "chodziły" za mną czekoladki, ale gdzie znaleźć dobre czekoladki bez nabiału, glutenu i to z dobrym składem? Czekoladki są łatwe w przygotowaniu, potrzebujesz do nich blendera, garnka i foremki na czekoladki, ja takiej nie mam, użyłam formy do lodu. Przepis idealny dla osób, ktore nie mogą nabiału.
Składniki:
- 80 gramów oleju kokosowego nierafinowanego,
- Łyżka syropu klonowego,
- 100 gramów orzechów - u mnie z nerkowca,
- 100 gramów mleka roślinnego - u mnie kokosowe,
- 30 gramów odżywki białkowej roślinnej (opcjonalnie),
- Rodzynki, orzechy laskowe - do środka.
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca mocze w wodzie około 1-2 godzin.
- Olej kokosowy rozpuszczam w garnku, mieszając.
- Do oleju dodaje mleko, zblendowane orzechy nerkowca, odżywkę białkową, syrop klonowy Wszystko dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
- Do foremki wkładam orzechy laskowe, rodzynki, wlewam masę.
- Czekoladki wkładam do zamrażarki na godzinę.
- Czekoladki przełożyłam do pudełka i włożyłam do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz