Wegańskie czekoladki z orzechami i rodzynkami

Od jakiegoś czasu "chodziły" za mną czekoladki, ale gdzie znaleźć dobre czekoladki bez nabiału, glutenu i to z dobrym składem? Czekoladki są łatwe w przygotowaniu, potrzebujesz do nich blendera, garnka i foremki na czekoladki, ja takiej nie mam, użyłam formy do lodu. Przepis idealny dla osób, ktore nie mogą nabiału.
Składniki:

  • 80 gramów oleju kokosowego nierafinowanego,
  • Łyżka syropu klonowego,
  • 100 gramów orzechów - u mnie z nerkowca,
  • 100 gramów mleka roślinnego - u mnie kokosowe,
  • 30 gramów odżywki białkowej roślinnej (opcjonalnie),
  • Rodzynki, orzechy laskowe - do środka.
Wykonanie:
  1. Orzechy nerkowca mocze w wodzie około 1-2 godzin.
  2. Olej kokosowy rozpuszczam w garnku, mieszając. 
  3. Do oleju dodaje mleko, zblendowane orzechy nerkowca, odżywkę białkową, syrop klonowy Wszystko dokładnie mieszam, aby nie było grudek. 
  4. Do foremki wkładam orzechy laskowe, rodzynki, wlewam masę.
  5. Czekoladki wkładam do zamrażarki na godzinę. 
  6. Czekoladki przełożyłam do pudełka i włożyłam do lodówki.
Uwaga! Znikają zdecydowanie za szybko 🤓🤓🤓🤓


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy