Wegańskie czekoladki własnej roboty
Po Świętach nadprogramowe kilogramy niestety są, ale trudno! Poradzę sobie i z nimi. W Sylwestra postanowiłam zrobić wegańskie czekoladki. Nie chcę już jeść sklepowej chemii. A zajmują one dosłownie 5 minut + czas mrożenia.
Składniki (na u 32 czekoladki):
Składniki (na u 32 czekoladki):
- 100 gramów oleju kokosowego,
- 50 gramów mleka roślinnego - u mnie sojowe,
- łyżka kakao,
- 50 gramów orzechów laskowych,
- 50 gramów orzechów włoskich,
- 2 łyżki ksylitolu bądź innego słodu,
- do każdej czekoladki włożyłam suszoną śliwkę, żurawinę, rodzynkę lub orzecha laskowego - co lubisz.
Wykonanie:
- Orzechy zblendowałam i odstawiłam.
- Olej kokosowy rozpuściłam w garnku. Dodałam mleko sojowe, kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszałam.
- Pod koniec gotowania dodałam zblendowane orzechy i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Do każdej foremki włożyłam po suszonym owocu/ orzechu.
- Masę czekoladową przełożyłam do foremek.
- Czekoladki mroziłam przez 4 godziny (mój zamrażalnik chłodzi wolno).
Ps. Moje ulubione czekoladki to te ze śliwkami, orzechami laskowymi a Twoje?
Komentarze
Prześlij komentarz