Wegańskie czekoladki własnej roboty

Po Świętach nadprogramowe kilogramy niestety są, ale trudno! Poradzę sobie i z nimi. W Sylwestra postanowiłam zrobić wegańskie czekoladki. Nie chcę już jeść sklepowej chemii. A zajmują one dosłownie 5 minut + czas mrożenia. 




Składniki (na u  32 czekoladki):

  • 100 gramów oleju kokosowego, 
  • 50 gramów mleka roślinnego - u mnie sojowe, 
  • łyżka kakao, 
  • 50 gramów orzechów laskowych, 
  • 50 gramów orzechów włoskich,
  • 2 łyżki ksylitolu bądź innego słodu,
  • do każdej czekoladki włożyłam suszoną śliwkę, żurawinę, rodzynkę lub orzecha laskowego - co lubisz. 
Wykonanie:
  1. Orzechy zblendowałam i odstawiłam.
  2. Olej kokosowy rozpuściłam w garnku. Dodałam mleko sojowe, kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszałam.
  3. Pod koniec gotowania dodałam zblendowane orzechy i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
  4. Do każdej foremki włożyłam po suszonym owocu/ orzechu.
  5. Masę czekoladową przełożyłam do foremek. 
  6. Czekoladki mroziłam przez 4 godziny (mój zamrażalnik chłodzi wolno). 

Ps. Moje ulubione czekoladki to te ze śliwkami, orzechami laskowymi a Twoje?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy