Bezglutenowe pierogi z warzywami (brokułem i szpinakiem)

W tym roku "zaszalałam" z pierogami i zrobiłam dla odmiany z brokułem. W Barcelonie nie chciało mi się szukać kapusty kiszonej, więc postanowiłam zrobić trochę inne. Z tego przepisu wyszło farszu na około 30 pierogów. 



Składniki:
  • brokuł, 
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • dwie garście szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • zioła - bazylia, oregano,
  • łyżeczka papryki słodkiej.

Wykonanie:
  1. Do gotującej się wody wrzuciłam brokuła, gotowałam około 5 minut. Ugotowanego brokuła zalałam zimną wodą i odcedziłam. 
  2. Patelnię rozgrzałam na oleju, dodałam szpinak, drobno pokrojoną cebulę, czosnek i smażyłam około 2 minut.
  3. Do dzbanka włożyłam brokuła, warzywa z patelni, przyprawiłam i wszystko zblendowałam.
Pyszny, zdrowy farsz na pierogi. U mnie znikają bardzo szybko !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy