Ciasto na pierogi na Wigilię
Pierogi bezglutenowe robiłam już wiele razy, ale muszę przyznać, że chyba te wyszły najlepsze. Bez zbędnej chemii, bez mąk typu mix. Lepią się bardzo dobrze, a to największy problem z pierogami bezglutenowymi. Tym razem zrobiłam z warzywami, przepis podam jutro, ale z kapustą i grzybami wyjdą na pewno przepyszne. Polecam ten przepis!!!😉😉
Składniki na ciasto (80 pierogów):
Składniki na ciasto (80 pierogów):
- 500 gramów mąki ryżowej,
- 500 gramów mąki kukurydzianej,
- 100 gramów siemienia lnianego,
- 2 jajka,
- 500 ml wody - wrzątku,
- łyżka oleju,
- sól do smaku.
Wykonanie:
- Siemie lniane zblendowałam na mąkę, przesypałam do miski, do której dodałam pozostałe składniki: mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, 2 jajka, wrzątek,olej, sól.
- Ciasto najpierw wymieszałam łyżką, a później około 5 minut rękoma, aż zaczęło odchodzić od rąk i przypominać ciasto na pierogi.
- Blat posypałam mąką, wyłożyłam gotowe ciasto.
- Wałkiem rozwałkowałam ciasto i szklanką wykrajałam kółka.
- Pierogi nadziałam farszem warzywnym.
- Gotowałam na parze około 20 minut. Jeżeli wolisz w tradycyjny sposób: do garnka nalej wody, zagotuj wodę, dodaj sól, łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wrzuć pierogi, gdy wypłyną wyciagnij.
Żaden pieróg mi się nie rozwalił...na Święta idealne !
Czy dobrze sie lepia bo bezgutenu zawsze mialam problemy?
OdpowiedzUsuńSprwadzilam i wyszly przepyszne i zaden sie nie rozkleil
UsuńSuper, cieszę się. Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt 🌲🌲🌲🌲
UsuńTak, lepią się bardzo dobrze. Siemię lniane robi robotę 🤗
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis, rewelka
UsuńSuper, że wyszły. Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt 🌲🌲🌲🌲
UsuńCzy można je zamrozić. A później gotować jak są zamrożone. I czy się nie rozpadają w gotowaniu po zamrożeniu, gdybym chciała zrobić sobie zapasy. I czy to ciasto nadaje się do różnych farszóf . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa zamroziłam około 50 sztuk., jeszcze mam 30 pierogów Osobiście wyciągam z zamrażarki dzień wcześniej i następnego dnia bez problemu je gotuję, ewentualnie smażę na patelni. Pierogi przed mrożeniem ja gotuję, mrożę gotowe pierogi. Ciasto wyszło mi najlepsze, a robiłam dobrych kilka razy. Ani jeden pieróg nie rozwalił się. Z tego samego przepisu planuję zrobić z kapustą i pierczarkami, myślę, że wyjdą smaczne. Pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
Usuń