Bezglutenowe bułki z patelni
Jakiś czas temu zmieniłam mieszkanie i na obecnym nie mam ... PIEKARNIKA! Ja bez piekarnika? Koniec świata. Wczoraj naszła mnie ochota na chlebek, ale gdzie ja kupię chleb bezglutenowy z dobrym składem? Jeszcze nie znalazłam... Myślałam, chodziłam i wymyśliłam. Przepis jest bardzo prosty, nie miałam w domu mąki ryżowej, dlatego użyłam ryżu.
Składniki (12 bułek)
- 300 gramów ryżu (możesz użyć mąki),
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- opakowanie suszonych drożdży,
- szczypta soli,
- zioła do smaku (jak lubisz)
- 200 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe).
Wykonanie:
- Mleko wlałam do garnka i gotowałam na małym ogniu, ważne żeby mleko było ciepłe, a nie gorące. Dodałam drożdże, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut.
- Mąkę ryżową zmieszałam z mąką kukurydzianą, dodałam sól, zioła i wlałam mleko zmieszane z drożdżami.
- Wszystko mieszałam najpierw łyżką, później wyrabiałam rękoma, mieszałam aż ciasto zaczęło odchodzić od rąk.
- Ciasto rozwałkowałam, wycięłam szklanką "kółka" i odłożyłam na 40 minut do wyrośnięcia.
- Pędzelkiem nałożyłam troszkę oleju i na rozgrzaną patelnię położyłam bułeczki.
- Piekłam około 3 minuty z każdej strony.
Hej, mam kłopot bo nie wiem czy ryż ugotować czy zemleć na mąkę ? Pytam bo może chodzi o surowy ryż, ale to chyba nie możliwe, ale może dla mnie bo słabo gotuję. Proszę o dopowiedź
OdpowiedzUsuń