Bezglutenowe bułki z patelni

Jakiś czas temu zmieniłam mieszkanie i na obecnym nie mam ... PIEKARNIKA! Ja bez piekarnika? Koniec świata. Wczoraj naszła mnie ochota na chlebek, ale gdzie ja kupię chleb bezglutenowy z dobrym składem? Jeszcze nie znalazłam... Myślałam, chodziłam i wymyśliłam. Przepis jest bardzo prosty, nie miałam w domu mąki ryżowej, dlatego użyłam ryżu.


Składniki (12 bułek)
  • 300 gramów ryżu (możesz użyć mąki),
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • opakowanie suszonych drożdży, 
  • szczypta soli, 
  • zioła do smaku (jak lubisz)
  • 200 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe).
Wykonanie:
  1. Mleko wlałam do garnka i gotowałam na małym ogniu, ważne żeby mleko było ciepłe, a nie gorące. Dodałam drożdże, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut. 
  2. Mąkę ryżową zmieszałam z mąką kukurydzianą, dodałam sól, zioła i wlałam mleko zmieszane z drożdżami. 
  3. Wszystko mieszałam najpierw łyżką, później wyrabiałam rękoma, mieszałam aż ciasto zaczęło odchodzić od rąk. 
  4. Ciasto rozwałkowałam, wycięłam szklanką "kółka" i odłożyłam na 40 minut do wyrośnięcia. 
  5. Pędzelkiem nałożyłam troszkę oleju i na rozgrzaną patelnię położyłam bułeczki. 
  6. Piekłam około 3 minuty z każdej strony. 
Bułeczki możesz podać z czym chcesz. Ja zjadłam już 5 😚.


Komentarze

  1. Hej, mam kłopot bo nie wiem czy ryż ugotować czy zemleć na mąkę ? Pytam bo może chodzi o surowy ryż, ale to chyba nie możliwe, ale może dla mnie bo słabo gotuję. Proszę o dopowiedź

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy