Proteinowe kulki mocy

Lubię praktyczne przekąski, które mogę przygotować na kilka dni i mieć spokój. Gotowe batony, kulki najczęściej mają słaby skład, a z dobrym składem są bardzo drogie. Przedstawiam Ci łatwy przepis na kulki mocy. Idealny pomysł na przekąskę po treningu. Z tego przepisu wyszło mi 14 kulek.

Składniki:

  • Pół szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
  • 150 gramów wiórków kokosowych,
  • 60 gramów białka (u mnie roślinne),
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki wody,
  • Banan,
  • Łyżeczka oleju kokosowego,
  • 14 orzechów do środka kulki.
Wykonanie:
Do dzbanka wrzuciłam wszystkie składniki oprócz orzechów. Masę blendowałam około minuty. Z masy ulepiłam kulki i do każdej włożyłam po orzechu. Gotowe kulki włożyłam do lodówki.

Komentarze

  1. A białko roślinne to co to takiego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Białko w proszku, ale bez zawartości serwatki i mleka krowiego. Ma trochę mniej białka w 30 gramach, ale jest też dobrze przyswajalne. Nie toleruję zwykłego białka z mlekiem krowim, boli mnie po nim brzuch. Jeżeli, ktoś toleruje kazeinę, nie ma nietolerancji, nie musi używać takiego białka, może zastąpić "zwykłym" pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy