Pizza w wersji fit
Pizza, ach jak ja kocham pizzę ❤🍕🍕🍕. Kolejna propozycja pizzy bez glutenu, bez sera dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na zwykłą pizzę, a także dla odchudzających się. Pizze proponuję zjeść z sosem pomidorowym. Na pewno po niej nie przytyjesz, obiecuję.
Składniki na ciasto:
- Szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- 7 g suszonych droższy,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- Łyżka ziół prowansalskich,
- Pół łyżeczki oregano
- Szczypta soli.
Farsz:
Ja dodaję do pizzy, co mam w lodówce. Robię tak zwane porządki.
- Cebula,
- Papryka czerwona,
- Kilka oliwek zielonych,
- Plasterek świeżego boczku,
- 4 plasterki szynki,
- 4 łyżki pomidorów z kartonu na spód.
Sos:
- Pół szklanki pomidorów z kartonu,
- Ząbek czosnku
- Pół łyżeczki bazylii,
- Szczypta soli, pieprzu
Wykonanie:
Ciasto:
Płatki owsiane zblendowałam na mąkę. Do miski wsypałam mąkę owsianą i mąkę ryżową, dodałam drożdże, ciepłą wodą i mieszałam łyżką. Dodałam olej, zioła, sól i wygniatałam ciasto rękoma około 10 minut. Przykryłam szmatką i odstawiłam w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowałam farsz. Blachę wysmarowałam olejem, wyłożyłam ciasto, które posmarowałam pomidorami. Na ciasto położyłam cebulę, paprykę, oliwki, szynkę, boczek, przyprawiłam. Piekłam w 180°C przez 45 minut.
Sos:
Do pomidorów dodałam ząbek, który przepuściłam przez praskę, przyprawiłam. Idealna alternatywa dla ketchupów.
Smacznego 🍕
Komentarze
Prześlij komentarz