Rozgrzewająca wegańska kawa na deszczowe jesienne dni
Jesień, najmniej lubiana przeze mnie pora roku. Szybko robi się ciemno, często pada, jest szaro i zimno. W takie dni najbardziej lubię leżeć z kocykiem, z czymś ciepłym do picia i czytać książkę, oglądać film... ale niestety, w takie dni, też musimy wychodzić z domu do pracy, na uczelnię, do szkoły, czy odprowadzić dzieci do przedszkola, szkoły. W taką pogodę często mam mniej energii, chce mi się spać i nic mi się nie chce. Dlatego dzisiaj zaproponuję Ci kawkę z mlekiem roślinnym, imbirem i cynamonem. Jeżeli jesz nabiał, zawsze możesz spróbować kawy z mlekiem roślinnym, osobiście uwielbiam, a jeżeli nie jesz nabiału ze względu na nietolerancję albo po prostu nie chcesz jeść, to ta kawa jest idealna. Na szczęście coraz więcej miejsc jest w Polsce, w których można napić się kawy z mlekiem roślinnym.
Składniki:
- 3/4 szklanki wody,
- 60 ml mleczka kokosowego (puszka mleczka musi być schłodzona, inaczej może się nie ubić),
- łyżeczka kawy (ja osobiście rzadko piję kawę, dlatego jedna łyżeczka jest w sam raz, jeżeli dla Ciebie jest za słaba, daj więcej, tak jak pijesz),
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta imbiru (u mnie suszony),
- łyżeczka naturalnego kakao.
Wykonanie:
- Kawę zaparzyłam w kafeterce.
- Gotową kawę przelałam do kubka, dodałam kakao, imbir, cynamon, dokładnie wymieszałam.
- Mleczko kokosowe spieniłam w maszynce do spieniania mleka.
- Mleczko wylałam na górę kawy.
Kawa mnie rozgrzała i dodała energii, zadanie wykonanie.
Miłego dnia 😊
Komentarze
Prześlij komentarz