Rozgrzewająca wegańska kawa na deszczowe jesienne dni

Jesień, najmniej lubiana przeze mnie pora roku. Szybko robi się ciemno, często pada, jest szaro i zimno. W takie dni najbardziej lubię leżeć z kocykiem, z czymś ciepłym do picia i czytać książkę, oglądać film... ale niestety, w takie dni, też musimy wychodzić z domu do pracy, na uczelnię, do szkoły, czy odprowadzić dzieci do przedszkola, szkoły. W taką pogodę często mam mniej energii, chce mi się spać i nic mi się nie chce. Dlatego dzisiaj zaproponuję Ci kawkę z mlekiem roślinnym, imbirem i cynamonem. Jeżeli jesz nabiał, zawsze możesz spróbować kawy z mlekiem roślinnym, osobiście uwielbiam, a jeżeli nie jesz nabiału ze względu na nietolerancję albo po prostu nie chcesz jeść, to ta kawa jest idealna. Na szczęście coraz więcej miejsc jest w Polsce, w których można napić się kawy z mlekiem roślinnym. 

Składniki:
  • 3/4 szklanki wody, 
  • 60 ml mleczka kokosowego (puszka mleczka musi być schłodzona, inaczej może się nie ubić),
  • łyżeczka kawy  (ja osobiście rzadko piję kawę, dlatego jedna łyżeczka jest w sam raz, jeżeli dla Ciebie jest za słaba, daj więcej, tak jak pijesz),
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta imbiru (u mnie suszony), 
  • łyżeczka naturalnego kakao.
Wykonanie:
  1. Kawę zaparzyłam w kafeterce. 
  2. Gotową kawę przelałam do kubka, dodałam kakao, imbir, cynamon, dokładnie wymieszałam.
  3. Mleczko kokosowe spieniłam w maszynce do spieniania mleka.
  4. Mleczko wylałam na górę kawy. 
Kawa mnie rozgrzała i dodała energii, zadanie wykonanie. 
Miłego dnia 😊




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy