Krem kakaowo orzechowy a"la Nutella

Kto nie lubi słodyczy? Czekolady, ciasteczek, lodów? Jeżeli ktoś taki jest, to zazdroszczę. Ja osobiście uwielbiam słodycze, ale nie mogę jeść nabiału więc muszę sobie jakoś radzić 🤔. Dzisiaj zrobiłam krem czekoladowy, zdrowsza wersja Nutelli. Taki krem pozbawiony jest ulepszaczy, konserwantów, cukru, chemii i nabiału. Idealnie nadaje się do naleśników, placuszków, chociaż ja najbardziej lubię jeść łyżeczka. Uwaga! To że nie posiada chemii, nie oznacza, że można jeść do woli. A uprzedzam wciąga, bo naprawdę jest pyszny, orzechowy smak 😍.

Składniki:
  • 100 gramów orzechów laskowych,
  • 1 sztuka dojrzałego awokado,
  • 2 łyżki kakao,
  • Łyżka miodu,
  • 120 ml napoju ryżowego, 
  • 6 daktyli.
Wykonanie:
Daktyle zalałam gorącą wodą i odstawiłam na 15 minut. Do miski włożyłam daktyle (wodę, w której moczyły się wylałam), orzechy (najpierw je ugniotłam tłuczkiem, aby blender mógł je zmielić na jednolitą masę)dodałam awokado, kakao, miód, napój ryżowy. Wszystko dokładnie zblendowałam około minuty. Krem przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy