Energetyczne batony bez chemii, niezdrowych dodatków i ulepszaczy

Nie lubię kupować batonów, ponieważ dobrej jakości są drogie, a tanie mają niezdrowy skład. Wolę raz na jakiś czas zrobić kilka sztuk batonów i mieć spokój na kilka dni. Produkcja własnej roboty batonów jest tańsza i mam pewność w 100%, że wszystkie produkty są dobrej jakości i świeże. Zazwyczaj do batonów dodaję masło orzechowe, ale akurat dzisiaj nie miałam pod ręką, zrobiłam bez.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych, 
  • 1 szklanka mieszanki: orzechy laskowe, orzechy włoskie, sezam, daktyle suszone, użyłam tego, co miałam w szafce, zawsze możesz wymienić, któryś ze składników,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, 
  • pół szklanki miodu/ syropu klonowego,
  • 3 łyżki mleka, wody, aby masa była bardziej mokra.

Wykonanie:
  1. Orzechy, daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki. 
  2. Do garnka włożyłam wszystkie suche składniki, dodałam miód i gotowałam na małym ogniu przez około 2 minuty. Pod koniec gotowania dodałam 3 łyżki wody. 
  3. Masę przełożyłam do płaskiej blaszki, którą lekko posmarowałam olejem, aby nie przykleiła się. Włożyłam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie sprawdziłam, czy masa na batony zrobiła się zbita i bardziej twarda. 
  4. Masę starałam się pokroić w kształt batonów, zawinęłam w papier do pieczenia.
I gotowe. Produkcja batonów zajmuje kilka minut, a masz pewność, że wiesz co jesz i nie przepłacasz. Jeden baton w sklepie ze zdrowym składem to koszt około 4-8 złotych. Do tego typu batonów możesz dodać tak naprawdę co chcesz, co masz pod ręką, aby specjalnie nie wydawać pieniędzy. Płatki owsiane, miód praktycznie jest w każdym polskim domu. Suszone owoce, np. śliwki, morele też sprawdzą się idealnie. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy