Energetyczne batony bez chemii, niezdrowych dodatków i ulepszaczy
Nie lubię kupować batonów, ponieważ dobrej jakości są drogie, a tanie mają niezdrowy skład. Wolę raz na jakiś czas zrobić kilka sztuk batonów i mieć spokój na kilka dni. Produkcja własnej roboty batonów jest tańsza i mam pewność w 100%, że wszystkie produkty są dobrej jakości i świeże. Zazwyczaj do batonów dodaję masło orzechowe, ale akurat dzisiaj nie miałam pod ręką, zrobiłam bez.
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mieszanki: orzechy laskowe, orzechy włoskie, sezam, daktyle suszone, użyłam tego, co miałam w szafce, zawsze możesz wymienić, któryś ze składników,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- pół szklanki miodu/ syropu klonowego,
- 3 łyżki mleka, wody, aby masa była bardziej mokra.
Wykonanie:
- Orzechy, daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Do garnka włożyłam wszystkie suche składniki, dodałam miód i gotowałam na małym ogniu przez około 2 minuty. Pod koniec gotowania dodałam 3 łyżki wody.
- Masę przełożyłam do płaskiej blaszki, którą lekko posmarowałam olejem, aby nie przykleiła się. Włożyłam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie sprawdziłam, czy masa na batony zrobiła się zbita i bardziej twarda.
- Masę starałam się pokroić w kształt batonów, zawinęłam w papier do pieczenia.
I gotowe. Produkcja batonów zajmuje kilka minut, a masz pewność, że wiesz co jesz i nie przepłacasz. Jeden baton w sklepie ze zdrowym składem to koszt około 4-8 złotych. Do tego typu batonów możesz dodać tak naprawdę co chcesz, co masz pod ręką, aby specjalnie nie wydawać pieniędzy. Płatki owsiane, miód praktycznie jest w każdym polskim domu. Suszone owoce, np. śliwki, morele też sprawdzą się idealnie.
Komentarze
Prześlij komentarz