Pizza z płatków owsianych z warzywami i sosem czosnkowo-ziołowym

Pizza, dzisiaj jest mój cheat meal, ukochany cheat meal. Staram się robić tego typu dni raz w tygodniu, jest to dla mnie nagroda za trzymanie się wyznaczonego planu. Jem taki posiłek bez najmniejszych wyrzutów sumienia❤💕. Dzisiaj zaproponuję Ci 🍕w zdrowszej wersji - u mnie bez mięsa (w szafce znalazłam tylko puszkę tuńczyka🐟). Uwielbiam pizzę, nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia. Za każdym razem staram się robić inne ciasto. Dzisiaj zrobiłam głównie z płatków owsianych. Nie zdarza mi się chodzić na pizzę do restauracji, ponieważ taka pizza ma bardzo dużo kalorii, złych kalorii, jest robiona na mące pszennej i jest po prostu niezdrowa. Boli mnie brzuch i źle się czuję. Lubię gotować, a przede wszystkim wiedzieć co jem🍕🍕🍕.



Przepis na ciasto🍕:
  • Szklanka płatków owsianych,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • Łyżka mąki z siemienia lnianego (opcjonalnie, dodaję, ponieważ lepiej skleja ciasto),
  • Opakowanie suszonych drożdży,
  • Szklanka ciepłej wody,
  • Łyżka oliwy z oliwek,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka ziół - u mnie oregano, bazylia, pieprz,
  • 3 łyżki sosu pimidorowego - na spód.
Płatki owsiane za pomocą blendera zmieliłam na mąkę. Przesypałam do miski, dodając pozostałe mąki, drożdże oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Do miski dodałam ciepłą, przegotowaną wodę, oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie ugniatałam (około 10minut). Ciasto przykryłam ręczniczkiem, odłożyłam na 40minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowywałam farsz.

Składniki na farsz:
Pizzę najczęściej robię przed zakupami, gdy w lodówce widzę tylko światło 🙂. Tym razem zrobiłam bez dodatku mięsa. Wyszła bardzo dobra. Do pizzy możesz dodać wszystko, szynki, mięso, warzywa (prawie wszystkie, np kukurydza, oliwki). 
  • Pół czerwonej papryki,
  • Pół żółtej papryki,
  • Garść suszonych pomidorów,
  • 3 pomidory,
  • Dwie cebule,
  • Kilka suszonych papryczek chili
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • Przyprawy - wedle uznania.
Warzywa dokładnie umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Przyprawiłam do smaku. Blachę wysmarowałam olejem kokosowym, ciasto wyłożyłam, spód posmarowałam sosem pomidorowym. Na ciasto wyłożyłam puszkę tuńczyka, przyprawione warzywa oraz suszone pomidory i papryczki chili. Pizzę piekłam 45 minut w 180°C (aktualnie mam piekarnik gazowy. W elektrycznym piekę 20-30 minut).

Jeżeli znudził Ci się ketchup, gotowe sosy, to dobrze się składa.

Przepis na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki wody,
  • Ząbek czosnku,
  • Łyżka cytryny,
  • Pieprz do smaku.
Czosnek obrałam, przepuściłam przez praskę i przełożyłam do miski, do której dodałam oliwe, wodę, sok z cytryny i przyprawiłam do smaku. Sos dokładnie wymieszałam.



Ps. Zdążyłam tylko zrobić jedno zdjęcie. ZNIKNĘŁA W MINUTĘ 🍕🍕🍕✌✌✌😍😱. Miłego dnia 💪🍕.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy