Jajka pieczone z warzywami i boczkiem, śniadanie białkowo-tluszczowe

Moje dzisiejsze śniadanie, to jajka pieczone z warzywami i boczkiem. Lubię jeść rano dania białkowo - tłuszczowe, ponieważ po takich śniadaniach jestem pełna przez dłuższy czas. A co najważniejsze przygotowanie takiego śniadania jest łatwe, pożywne i smaczne. Ja użyłam niżej podanych składników, ale przepis możesz dowolnie zmodyfikować, dodając produkty, które akurat masz pod ręką 😊



Składniki:

  • 3 jajka (najlepiej ze sprawdzonego źródła, sklepowe to nie to samo),
  • 6 pomidorków cherry, 
  • 2 pieczarki,
  • 2 plasterki boczku albo szynki (wersja wegetariańska też jest smaczna)
  • Filiżanka brokuła,
  • Sól + zioła według uznania.
Wykonanie:
Brokuła wrzuciłam do gotującego się wrzątku, gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. W tym czasie blachę do muffinek wysmarowałam olejem kokosowym. Jajka wbiłam do miseczki, dokładnie wymieszałam. Umyłam pomidorki, pieczarki, pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do jajek wraz z boczkiem drobno pokrojonym. Wszystko przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami (bazylia, oregano) i przelałam do foremek. Piekarnik rozgrzałam do 180°C i piekłam przez 30 minut w piekarniku gazowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy