Jajka pieczone z warzywami i boczkiem, śniadanie białkowo-tluszczowe
Składniki:
- 3 jajka (najlepiej ze sprawdzonego źródła, sklepowe to nie to samo),
- 6 pomidorków cherry,
- 2 pieczarki,
- 2 plasterki boczku albo szynki (wersja wegetariańska też jest smaczna)
- Filiżanka brokuła,
- Sól + zioła według uznania.
Wykonanie:
Brokuła wrzuciłam do gotującego się wrzątku, gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. W tym czasie blachę do muffinek wysmarowałam olejem kokosowym. Jajka wbiłam do miseczki, dokładnie wymieszałam. Umyłam pomidorki, pieczarki, pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do jajek wraz z boczkiem drobno pokrojonym. Wszystko przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami (bazylia, oregano) i przelałam do foremek. Piekarnik rozgrzałam do 180°C i piekłam przez 30 minut w piekarniku gazowym.
Komentarze
Prześlij komentarz