Smaczne batony własnej roboty
Zauważyłam, że na rynku jest więcej fit batonów. Z dobrym składem kosztują dość sporo. Dlaczego nie zrobić własnych? Przygotowanie zajmuje chwilę, a co najważniejsze wychodzi taniej. Za jeden baton musimy zapłacić od 3zł (raz widziałam za tyle) do 10zł! I większość z nich ma w składzie i tak cukier albo może zawierać gluten, nabiał itp.
Składniki (u mnie bezglutenowe):
- Szklanka płatków owsianych
- Szklanka suszonych moreli, śliwek, orzechów
- Garść suszonej żurawiny
- Pół szklanki miodu/syropu klonowego
- Pół szklanki masła orzechowego
- Łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- Do garnka dodałam olej kokosowy. Poczekałam aż się rozpuści.
- Śliwki, morele i orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki, dodałam do płatków owsianych wraz z żurawiną.
- Do garnka włożyłam płatki owsiane, suszone owoce i orzechy. Mieszałam, gotując na małym ogniu. Dodałam masło orzechowe, ciągle mieszałam, aby nie przypalić garnka.
- Na końcu dodałam miód, ale dosłownie na minutę.
- Kwadratowe pudełko wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Do pudełka przełożyłam masę i włożyłam do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, masę pokroiłam i zawinęłam w papier.
Komentarze
Prześlij komentarz