Smaczne batony własnej roboty

Zauważyłam, że na rynku jest więcej fit batonów. Z dobrym składem kosztują dość sporo. Dlaczego nie zrobić własnych? Przygotowanie zajmuje chwilę, a co najważniejsze wychodzi taniej. Za jeden baton musimy zapłacić od 3zł (raz widziałam za tyle) do 10zł! I większość z nich ma w składzie i tak cukier albo może zawierać gluten, nabiał itp. 
Składniki (u mnie bezglutenowe):

  • Szklanka płatków owsianych
  • Szklanka suszonych moreli, śliwek, orzechów
  • Garść suszonej żurawiny 
  • Pół szklanki miodu/syropu klonowego
  • Pół szklanki masła orzechowego
  • Łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
  1. Do garnka dodałam olej kokosowy. Poczekałam aż się rozpuści. 
  2. Śliwki, morele i orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki, dodałam do płatków owsianych wraz z żurawiną.
  3. Do garnka włożyłam płatki owsiane, suszone owoce i orzechy. Mieszałam, gotując na małym ogniu. Dodałam masło orzechowe, ciągle mieszałam, aby nie przypalić garnka.
  4. Na końcu dodałam miód, ale dosłownie na minutę.
  5. Kwadratowe pudełko wyłożyłam papierem do pieczenia.
  6. Do pudełka przełożyłam masę i włożyłam do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie, masę pokroiłam i zawinęłam w papier. 
Mam spokój z przekąska na kilka dni. Batony przechowuję w lodówce. Jest taki upał, że boję się ryzykować zepsuciem :). Miłego dnia ❤❤❤❤

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy