Meksykańska kuchnia - tacos z wołowiną i warzywami

Taco jest jednym z popularniejszych dań w Meksyku. Składa się z bułki, która najczęściej zrobiona jest z kukurydzy, mięsa wołowego, warzyw (fasola, kukurydza, pomidory) oraz różnorodnych przypraw. Jeszcze nie byłam w Meksyku, nie jadłam "prawdziwych" tacos, ale te w smaku wyszły bardzo dobre.

Składniki na 2 porcje (u mnie wersja bezglutenowa):

  • opakowanie bułek do tacos-ów 
  • 500 gramów mięsa wołowego, mielonego 
  • jedna cebula
  • słoik fasoli czerwonej 
  • 1 świeży pomidor 
  • słoik sosu meksykańskiego (bez chemii, ulepszaczy)
  • przyprawy - sól, pieprz, przyprawa BBQ, papryka ostra, chili.
Wykonanie:
Na patelni smażyłam mięso. W tym czasie pokroiłam cebulę na małe kawałki i dodałam do mięsa wraz z sosem meksykańskim. Farsz "dusiłam" około 20 minut, gotując na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodałam fasolę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy (mi wyszło dość ostre, ponieważ dodałam chili, paprykę ostrą). Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza, bułeczki włożyłam na minutę do piekarnika. Po minucie wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam farsz. Na wierzch tacos-ów położyłam pomidora, pokrojonego w małą kostkę. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy