Meksykańska kuchnia - tacos z wołowiną i warzywami
Taco jest jednym z popularniejszych dań w Meksyku. Składa się z bułki, która najczęściej zrobiona jest z kukurydzy, mięsa wołowego, warzyw (fasola, kukurydza, pomidory) oraz różnorodnych przypraw. Jeszcze nie byłam w Meksyku, nie jadłam "prawdziwych" tacos, ale te w smaku wyszły bardzo dobre.
Składniki na 2 porcje (u mnie wersja bezglutenowa):
Składniki na 2 porcje (u mnie wersja bezglutenowa):
- opakowanie bułek do tacos-ów
- 500 gramów mięsa wołowego, mielonego
- jedna cebula
- słoik fasoli czerwonej
- 1 świeży pomidor
- słoik sosu meksykańskiego (bez chemii, ulepszaczy)
- przyprawy - sól, pieprz, przyprawa BBQ, papryka ostra, chili.
Wykonanie:
Na patelni smażyłam mięso. W tym czasie pokroiłam cebulę na małe kawałki i dodałam do mięsa wraz z sosem meksykańskim. Farsz "dusiłam" około 20 minut, gotując na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodałam fasolę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy (mi wyszło dość ostre, ponieważ dodałam chili, paprykę ostrą). Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza, bułeczki włożyłam na minutę do piekarnika. Po minucie wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam farsz. Na wierzch tacos-ów położyłam pomidora, pokrojonego w małą kostkę.
Komentarze
Prześlij komentarz