Krewetki czosnkowo-miodowe

Dawno na blogu nie było krewetek. A co powiesz na krewetki z dodatkiem miodu?


Składniki:

  • 300 gramów krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bazylia, oregano - opcjonalnie do smaku
  • Łyżka oleju kokosowego
Składniki na sos:
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z jednej limonki
  • Kilka listków mięty.
Krewetki dokładnie umyłam, wytarłam ręczniczkiem. Czosnek obrałam, drobno pokroiłam i dodałam do krewetek. Patelnię rozgrzałam, wyłożyłam krewetki i smażyłam na małym ogniu około 8 minut. Pod koniec doprawiłam do smaku. 

Sos:
Miód przełożyłam do miseczki, dodałam sok z limonki. Listki mięty umyłam, pokroiłam na małe kawałki. Wszystko dokładnie wymieszałam. Krewetki polałam sosem. Niebo w gębie😍. Krewetki zjadłam na podwieczorek, ale mogą zostać podane na obiad. Wystarczy do krewetek zrobić sałatkę, która będzie miała trochę kalorii.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy