Smaczny chłodnik bez nabiału w wersji wegańskiej
Chłodnik - idealne danie na ciepłe dni. A najważniejsze łatwe w przygotowaniu i do tego smaczne. Zawiera dużą dawkę witamin. Chłodnik, który Tobie przedstawiam jest w wersji wegańskiej, bez grama nabiału. Może akurat nie jesz nabiału z jakiś powodów albo po prostu chcesz zjeść smaczny chłodnik. Wyszedł mówiąc nieskromnie - przepyszny.
Składniki:
- 400 gramów bulionu własnej roboty
- 300 gramów mleczka kokosowego
- pęczek botwinki wraz z burakami
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 2 świeże ogórki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraczki obrałam, umyłam, przekroiłam na pół. Liście botwinki dokładnie umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam bulion (odlałam podczas robienia rosołu), dodałam liście botwinki oraz buraczki. Gotowałam na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie odstawiłam garnek do ostygnięcia. Do botwinki i buraczków dodałam mleczko kokosowe, sok z cytryny, przyprawiłam solą i pieprzem, wszystko zblendowałam. Włożyłam do lodówki na trzy godziny. Po trzech godzinach, wyciągnęłam chłodnik z lodówki. Nalałam do miseczek. Ogórki obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Rzodkiewki, koperek, szczypior dokładnie umyłam, pokroiłam i wsypałam do miseczek wraz z ogórkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz