Smaczne pierogi z truskawkami
Uwielbiam okres, w którym na rynku pojawiają się truskawki. Truskawki, to mój ulubiony owoc. Warto je jeść, ponieważ w 100 gramach zawierają około 35 kalorii. Są źródłem między innymi żelaza, potasu, witaminy C.Mają niski indeks glikemiczny - nie powodują nagłego wzrostu cukru we krwi, co oznacza, że nawet cukrzyk może się na nie skusić. Od dawna chodziły za mną pierogi, dzisiaj postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować pierogi z truskawkami.
Składniki na ciasto (u mnie wersja bezglutenowa):
- 600 g mąki bezglutenowej (dodałam 350 gramów mąki ryżowej, 100 gramów mąki kukurydzianej i 150 gramów mąki ziemniaczanej)
- 500 ml ciepłej wody
- 3,5 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- jajko - opcjonalnie
Farsz:
- 600 gramów truskawek
Wykonanie:
Mąkę wsypałam do miski, dodałam ciepłą wodę, olej, jajko i wszystko dokładnie wyrobiłam. Następnie stolnicę obsypałam mąką, rozwałkowałam ciasto, ja lubię cienkie ciasto, ponieważ najbardziej przypomina te pszenne. Szklanką wycinałam kółka. Do środka każdego kółka dodałam po truskawce i składałam na pół, zlepiając dokładnie, aby pierogi podczas gotowania nie rozwaliły się. Gotowe pierogi wrzuciłam do garnka z wrzątkiem (do wody dodaje łyżkę oleju i szczyptę soli), gdy pierogi wypłynęły, wyciągnęłam je. Podczas gotowania nie może woda za bardzo "bulgotać", ponieważ rozwalą się pierogi. Pierogi bezglutenowe są bardzo delikatne.
Miałam plan zamrozić pierogi, ale zniknęły wszystkie w przeciągu godziny.
Miałam plan zamrozić pierogi, ale zniknęły wszystkie w przeciągu godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz