Zupa krem z kurek z boczkiem

Jako dziecko bardzo często jeździłam z rodzicami na grzyby. Zapach lasu, piękne prawdziwki, kozaki, a także żółte, brudne kurki, których końcówki obcinał Tata. Znalazłam w zamrażarce mrożone kurki, a w lodówce świeży boczek. Postanowiłam zrobić zupę krem. W Polsce jest dużo grzybiarzy, a ile można jeść kurki ze śmietaną, ziemniakami, czy chlebem? Może spodoba się Tobie właśnie ten przepis. 

Składniki:

  • 200 g mrożonych kurek/ w wakacje świeżych
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 700 ml bulionu drobiowego 
  • 700 ml wody
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta pieprzu cayenne (pieprz cayenne jest bardzo ostry)
  • szczypta soli 
  • bazylia, oregano, papryka słodka - wedle uznania 
  • 300 gramów świeżego boczku - opcjonalnie.


Wykonanie:
  1. Do garnka wlałam wodę oraz bulion drobiowy (odlałam wywar z rosołu).
  2. Do garnka z wodą, włożyłam odmrożone kurki, gotowałam na małym ogniu. 
  3. Obrałam ziemniaka, pokroiłam w kostkę. Dodałam do kurek.
  4. Cebulę obrałam, pokroiłam na malutkie kawałki. Rozgrzałam olej na patelni, zeszkliłam cebulę. Dodałam obrany czosnek, który przepuściłam przez praskę. Wymieszałam cebulę z czosnkiem. 
  5. Cebulę i czosnek wlałam do garnka z kurkami. Gotowałam wszystko przez 30 minut.
  6. Zupę przyprawiłam pieprzem, solą, bazylią, oregano oraz papryką słodką.
  7. Zupę dokładnie zblendowałam na krem. 
Zupę krem z kurek podałam z boczkiem. Boczek umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, ugotowałam na parze. Dodałam do gotowej zupy. Niebo w gębie💕



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy