Śniadanie białkowo-tłuszczowe jajko sadzone z boczkiem

Z tego, co zauważyłam śniadania białkowo - tłuszczowe stają się coraz "modniejsze". I bardzo dobrze. Patrząc po swoim organizmie, śniadania tego typu dają mi uczucie sytości, nie mam ochoty na słodycze .Często jem także węglowodany na śniadanie, na przykład owsianki. Osobiście czuję się po nich dobrze, nie jestem śpiąca, ale jeżeli po śniadaniu węglowodanowym robisz się śpiący, masz ochotę na batonika. Radzę wypróbować śniadania białkowo - tłuszczowe. Trzeba obserwować swój organizm. 

Śniadania B/T:
  1. polecane są osobom, które prowadzą stresujący tryb życia (kortyzol - o tym zrobię osobny post)
  2. wspierają proces odchudzania (pozbycia się tkanki tłuszczowej)
  3. dają większe uczucie sytości niż śniadania węglowodanowe 
  4. dobra informacja dla osób z cukrzycą (podwyższonym cukrem), insulinoopornością tego typu śniadania nie powodują gwałtownych skoków cukru.
  5. zmniejszają ochotę na słodkie 
  6. sprawdzają się u osób, które mają zaburzenia snu (jeżeli nie możesz zasnąć albo jeżeli nie możesz rano obudzić się).
Najważniejsza jest obserwacja własnego organizmu, jak reaguje na dane produkty. W razie złego samopoczucia, należy zrobić badania - pomiary cukru we krwi, kortyzolu. 
Zdrowia nam wszystkim ❤.


Moje dzisiejsze śniadanie - jajko sadzone z boczkiem i pomidorkami cherry. 

Składniki:
  • 3 plasterki świeżego boczku 
  • 1 jajko 
  • 3 pomidorki cherry 
  • filiżanka herbaty zielonej 
  • łyżka oleju kokosowego 
  • szczypta soli 
Przygotowałam dwie patelnie. Na jednej patelni przygotowałam boczek - patelnię wysmarowałam olejem kokosowym, rozgrzałam, dodałam plasterki boczku. Smażyłam około 5 minut z dwóch stron. Na drugiej patelni - rozgrzałam olej kokosowy, rozbiłam jajko. Wszystko przyprawiłam szczyptą soli. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy