Smaczny murzynek z dżemem
Nie znam nikogo, kto nie lubi Murzynka. W moim domu jest to ulubione ciasto. Bez problemu można wziąć kawałek ciasta do pracy, szkoły albo zjeść w miłym towarzystwie. W wykonaniu jest bardzo prosty.
Składniki (u mnie wszystkie produkty bezglutenowe):
- szklanka oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru kokosowego
- 6 łyżek dżemu (u mnie malinowy, własnej roboty)
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 3 jajka
- łyżka sody
- wiórki kokosowe do posypania - opcjonalnie
Wykonanie:
- Olej kokosowy przełożyłam do garnka, gotowałam na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy olej kokosowy rozpuścił się, dodałam kakao i ksylitol. Wszystko wymieszałam, odlałam 1/2 filiżanki słodkiej polewy. Garnek z polewą odstawiłam na bok i czekałam aż wystygnie.
- Do garnka z polewą dodałam jajka, miksując dodawałam mąkę, dżem, sodę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksowałam.
- Okrągłą blachę wysmarowałam olejem, przełożyłam masę.
- Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza. Piekłam 50 minut w piekarniku gazowym. W elektrycznym piekę 40 minut (sprawdzam patyczkiem, jak nie zostaje ciasto na patyczku, to znaczy, że ciasto jest upieczone).
- Ciasto wyciągnęłam, polałam polewą, którą wcześniej odlałam do filiżanki. Posypałam wiórkami kokosowymi.
PS. Jest jeden problem, znika bardzo szybko. Całe szczęście zdążyłam zjeść dwa kawałki🍰.
Miłego dnia ❤❤❤
Miłego dnia ❤❤❤
Komentarze
Prześlij komentarz