Smaczny murzynek z dżemem

Nie znam nikogo, kto nie lubi Murzynka. W moim domu jest to ulubione ciasto. Bez problemu można wziąć kawałek ciasta do pracy, szkoły albo zjeść w miłym towarzystwie. W wykonaniu jest bardzo prosty. 



Składniki (u mnie wszystkie produkty bezglutenowe):
  • szklanka oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru kokosowego 
  • 6 łyżek dżemu (u mnie malinowy, własnej roboty)
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • łyżka sody 
  • wiórki kokosowe do posypania - opcjonalnie 
Wykonanie:
  1. Olej kokosowy przełożyłam do garnka, gotowałam na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy olej kokosowy rozpuścił się, dodałam kakao i ksylitol. Wszystko wymieszałam, odlałam 1/2 filiżanki słodkiej polewy. Garnek z polewą odstawiłam na bok i czekałam aż wystygnie. 
  2. Do garnka z polewą dodałam jajka, miksując dodawałam mąkę, dżem, sodę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksowałam. 
  3. Okrągłą blachę wysmarowałam olejem, przełożyłam masę. 
  4. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza. Piekłam 50 minut w piekarniku gazowym. W elektrycznym piekę 40 minut (sprawdzam patyczkiem, jak nie zostaje ciasto na patyczku, to znaczy, że ciasto jest upieczone).
  5. Ciasto wyciągnęłam, polałam polewą, którą wcześniej odlałam do filiżanki. Posypałam wiórkami kokosowymi. 
PS. Jest jeden problem, znika bardzo szybko. Całe szczęście zdążyłam zjeść dwa kawałki🍰. 
Miłego dnia ❤❤❤


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy