Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Uwielbiam pierogi w każdej postaci (no może poza ruskimi). Jak zrobić dobre ciasto na pierogi bezglutenowe? Miękkie, pyszne, aby pierogi nie rozwalały się? To dopiero zagadka! W przypadku mąk bezglutenowych jest to nie lada wyzwanie, ponieważ mąki pozbawione glutenu są suche, nie chcą lepić się, podczas wałkowania rozwalają się. A  jak już jakimś cudem wychodziły, to twarde, które w smaku wcale nie przypominały pierogów. Całe szczęście trening czyni mistrza! Pierogi wyszły smaczne, nie czuć wielkiej różnicy między tymi a pszennymi (według osób, które jedzą gluten). Z tego przepisu wyszło 45 małych pierożków oraz 2 pierożki, które rozwaliły się.



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki bezglutenowej (dodałam 300 gramów mąki ryżowej, 80 gramów mąki kukurydzianej i 120 gramów mąki ziemniaczanej)
  • 400 ml ciepłej wody 
  • 3 łyżki oleju 
  • łyżka soli 
  • jajko - opcjonalnie 
Wykonanie:
Mąkę wsypałam do miski, dodałam ciepłą wodę, olej, jajko i wszystko dokładnie wyrobiłam. Następnie stolnicę obsypałam mąką, rozwałkowałam ciasto, ja lubię cienkie ciasto, które najbardziej wyglądem przypomina te pszenne. Szklanką wycinałam kółka. Do środka każdego kółka dodałam po łyżeczce farszu i składałam na pół, zlepiając dokładnie, aby pierogi podczas gotowania nie rozwaliły się. Gotowe pierogi wrzuciłam do garnka z wrzątkiem (do wody dodaje łyżkę oleju i szczyptę soli), gdy pierogi wypłynęły, wyciągnęłam je. Podczas gotowania nie może woda za bardzo "bulgotać", ponieważ rozwalą się pierogi. Pierogi bezglutenowe są bardzo delikatne. 
Pierogi bezglutenowe od razu mrożę i wyciągam dzień wcześniej, ponieważ szybko robią się twarde. Po odmrożeniu są świeże. 

Farsz:
  • 500 gramów kapusty kiszonej 
  • 150 gramów suszonych grzybów/pieczarek 
  • 700 ml wody
  • 1 marchewka 
  • 1/2 pietruszki 
  • 1 cebula 
  • 40 g oleju 
  • 50 g oleju kokosowego 
  • łyżeczka soli 
  • szczypta pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
Wykonanie:
Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na noc. Do garnka wlałam wodę, dodałam kapustę kiszoną, marchewkę, pietruszkę, grzyby, ziele angielskie i listki laurowe. Gotowałam na małym ogniu do miękkości kapusty około 40 minut. Po ugotowaniu wyciągnęłam ziele i liście. Cebulę obrałam, pokroiłam na małe kawałki, zeszkliłam na małym ogniu na oleju kokosowym. Po ugotowaniu warzywa, grzyby odcedziłam, przełożyłam do miski i farsz przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielony farsz doprawiłam solą, pieprzem i bazylią. Dokładnie wymieszałam. 


Pierogi po ugotowaniu, podsmażyłam na oleju kokosowym. Podałam z barszczem czerwonym. NIEBO W GĘBIE❤❤😎😎.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy