Własnej roboty chleb z pestkami dyni oraz ze słonecznikiem
Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta, ale to chyba reklama Bożego Narodzenia, nie Wielkanocy. Wczoraj zrobiłam pasztet oraz chlebek. Zaczynam wielkie przygotowania do Świąt. Dwa tygodnie zlecą bardzo szybko. Przedstawiam Ci kolejny pomysł na chleb w innej odsłonie - u mnie bez glutenu, nabiału oraz jaj.
Składniki (u mnie duża blacha 15 cm na 5 cm):
- 200 gramów mąki gryczanej
- 200 gramów mąki kukurydzianej
- 250 gramów mąki ryżowej
- 650 ml ciepłej wody
- opakowanie suszonych drożdży
- dwie łyżki zblendowanego siemienia lnianego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano - wedle uznania
- 2 łyżki słonecznika, pestek dyni - do środka ciasta oraz do posypania
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mąki wsypuje do miski wraz z siemieniem lnianym, drożdżami. Dodaję przyprawy, pestki dyni i słonecznik, oliwę z oliwek oraz pomału wodę i wszystko dokładnie mieszam najpierw łyżką. Wody używam tyle co daję mąki, ponieważ produkty bezglutenowe szybko wchłaniają płyny.Najpierw wszystko mieszam łyżką, a później ugniatam rękoma. Zajmuje mi to około 20 minut. Ciasto musi być miękkie, odchodzić od rąk. Formę smaruje olejem, przekładam ciasto, które przykrywam ręcznikiem na 40 minut. Po wyrośnięciu na wierzch chleba układam pestki dyni, słonecznika i sezam. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni Celsjusza i piekłam przez 45 minut.
PS. chleb jeszcze ciepły, ale połowa już zniknęła😇.
Komentarze
Prześlij komentarz