Pieczona kaczka z warzywami i mango
Dzisiejsza moja propozycja na obiad albo kolację - pieczona kaczka z warzywami.
Składniki:
Mięso:
- 2 piersi z kaczki
- pęczek koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka bazylii
- 3 ząbki czosnku
Sałatka:
- dwie garści sałaty ( u mnie miks sałat)
- garść pomidorków cherry
- kilka oliwek zielonych
- 1/2 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki słonecznika
- 1/4 mango
- bazylia, sól do smaku
Koperek drobno pokroiłam, wsypałam do miski, dodałam sok z cytryny, pieprz, sól, bazylię. Następnie obrałam czosnek i przepuściłam przez praskę. Czosnek wymieszałam z pozostałymi składnikami w misce. Piersi z kaczki umyłam, wytarłam i odcięłam skórę. Następnie mięso obtoczyłam w marynacie, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pozostałą część marynaty wylałam na mięso. Piekłam w 180 stopniach 40.
Do miski wsypałam sałatę, oliwki, oliwę z oliwek. Następnie obrałam awokado, mango i pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do miski wraz z pomidorkami. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam. Na wierzch posypałam słonecznikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz