Pieczona kaczka z warzywami i mango

Dzisiejsza moja propozycja na obiad albo kolację - pieczona kaczka z warzywami.

Składniki:

Mięso:
  • 2 piersi z kaczki 
  • pęczek koperku 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • sól, pieprz do smaku 
  • łyżeczka bazylii 
  • 3 ząbki czosnku 
Sałatka:
  • dwie garści sałaty ( u mnie miks sałat)
  • garść pomidorków cherry 
  • kilka oliwek zielonych 
  • 1/2 awokado 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki słonecznika 
  • 1/4 mango 
  • bazylia, sól do smaku 
Koperek drobno pokroiłam, wsypałam do miski, dodałam sok z cytryny, pieprz, sól, bazylię. Następnie obrałam czosnek i przepuściłam przez praskę. Czosnek wymieszałam z pozostałymi składnikami w misce. Piersi z kaczki umyłam, wytarłam i odcięłam skórę. Następnie mięso obtoczyłam w marynacie, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pozostałą część marynaty wylałam na mięso. Piekłam w 180 stopniach 40.

Do miski wsypałam sałatę, oliwki, oliwę z oliwek. Następnie obrałam awokado, mango i pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do miski wraz z pomidorkami. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam. Na wierzch posypałam słonecznikiem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy