Pasta warzywna do chleba - bez chemii

Chleb upieczony, ale chwila... Z czym ja go zjem? Nie jem przecież sklepowych szynek, parówek ani żadnych past. Musiałam chwilę pomyśleć. Otworzyłam lodówkę, a w niej - suszone pomidory, awokado, czerwona papryka, no to już można robić pastę😋.




Składniki na słoik pasty:

  • 2 papryki czerwone 
  • 1 cebula 
  • 6 łyżek koperku/natki
  • 1/2 awokado 
  • 6 pomidorów suszonych 
  • 2 pomidory 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku 
  • sól, pieprz do smaku
Cebulę obrałam, pokroiłam na cztery części. Paprykę dokładnie umyłam, pozbyłam się pestek, pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę położyłam na papier do pieczenia i piekłam w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - najważniejsze, aby się nie spaliły. Po tym czasie cebulę, paprykę wrzuciłam do dzbanka. Następnie dodałam pomidory suszone, oliwę, czosnek, sól, pieprz. Koper i pomidory umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Awokado obrałam, pokroiłam i wszystko wrzuciłam do dzbanka, zblendowałam. Pastę przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki❤.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy