Pasta warzywna do chleba - bez chemii
Chleb upieczony, ale chwila... Z czym ja go zjem? Nie jem przecież sklepowych szynek, parówek ani żadnych past. Musiałam chwilę pomyśleć. Otworzyłam lodówkę, a w niej - suszone pomidory, awokado, czerwona papryka, no to już można robić pastę😋.
Składniki na słoik pasty:
Składniki na słoik pasty:
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 6 łyżek koperku/natki
- 1/2 awokado
- 6 pomidorów suszonych
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Cebulę obrałam, pokroiłam na cztery części. Paprykę dokładnie umyłam, pozbyłam się pestek, pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę położyłam na papier do pieczenia i piekłam w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - najważniejsze, aby się nie spaliły. Po tym czasie cebulę, paprykę wrzuciłam do dzbanka. Następnie dodałam pomidory suszone, oliwę, czosnek, sól, pieprz. Koper i pomidory umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Awokado obrałam, pokroiłam i wszystko wrzuciłam do dzbanka, zblendowałam. Pastę przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki❤.
Komentarze
Prześlij komentarz