Owocowy koktajl ze spiruliną, bomba witaminowa

Spirulina jest zielono-niebieską algą, która zawiera cztery razy więcej białka niż taka sama ilość mięsa, zawiera 8 aminokwasów, które nie są produkowane przez nasz organizm - aminokwasy egzogenne, zawiera witaminę B12, która ma wpływ na naszą pamięć, zawiera jej 2 razy więcej niż wątróbka i oczywiście algi morskie mogą spożywać wegetarianie. Posiada także beta - karoten, źródło witaminy A jest go o wiele więcej niż w marchewce (około dwadzieścia razy więcej). Polecana jest przede wszystkim osobom aktywnym, wegetarianom oraz osobom starszym (okres menopauzy lub po menopauzie). 
Korzyści ze stosowania spiruliny:

  • zmniejsza objawy alergiczne - kichanie, swędzenie
  • poprawia perystaltykę jelit
  • zapobiega stłuszczeniu wątroby
  • obniża cholesterol 
  • wzmacnia naszą wydolność - przy ćwiczeniach aerobowych 
  • u osób z cukrzycą typu II zanotowano korzystny wpływ na uregulowanie glikemii 
  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego 
  • wspomaga kontrolę wagi 
  • wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie - mnie osobiście ten podpunkt zaciekawił najbardziej. Moje włosy wzmocniły się, bardzo szybko rosną, zrobiły się bardziej gęste. Wyprysków na twarzy żadnych nie mam, a i paznokcie nie łamią się, a od zawsze miałam z tym problem
  • polecana jest dla osób starszych w okresie menopauzy lub po menopauzie, przyczynia się do utrzymania organizmu w dobrej kondycji 
  • działanie przeciwnowotworowe, beta-karoten o właściwościach antyoksydacyjnych zapobiega chorobom nowotworowym 
  • obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu 
  • obniża ciśnienie krwi 
  • dodaje energii 
Sposób wykorzystania - ja używam spiruliny do koktajli, soków. Nie powinno poddawać się jej obróbce termicznej, ponieważ traci swoje właściwości.


Składniki:
  • 1 banan 
  • 1/4 mango 
  • łyżka liofilizowanego ananasa (możesz dodać inny owoc, np: świeży ananas, jabłko, gruszka itp)
  • 3/4 szklanki wody 
  • łyżeczka spiruliny 
  • 2 łyżki cytryny 
Banana, mango obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do dzbanka wraz z liofilizowanym ananasem, wodą, spiruliną, cytryną. Wszystko dokładnie wymieszałam.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy