Naturalna medycyna - woda z kurkumą i imbirem wzmacniająca odporność
Dzisiaj wpadła mi w ręce świeża kurkuma. Postanowiłam dodać ją do ciepłej wody z goździkami, miodem. Ręce mam całe żółte, jak to teraz zmyć? 😓😓😓. Kurkuma ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, dobrze radzi sobie z wirusami, przeziębieniem. Imbir w Azji jest podstawowym składnikiem w kuchni i bardzo dobrze, też posiada wiele cennych właściwości, na przykład ułatwia trawienie, idealnie radzi sobie z mdłościami - przydatne przede wszystkim dla kobiet w ciąży, zwiększa koncentrację mózgu i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu, polepsza krążenie krwi - rozgrzewa. Na pewno zrobię osobny post o imbirze. O kurkumie pisałam już wcześniej.
Składniki:
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki zimnej wody
- pół łyżeczki świeżej kurkumy (zazwyczaj używam w proszku)
- pół łyżeczki świeżego imbiru
- 2 plasterki cytryny
- łyżeczka miodu
- kilka goździków
Wrzątek zmieszałam z zimną wodą. Dodałam miód. Imbir i kurkumę obrałam, starkowałam na małych oczkach i dodałam do wody wraz z cytryną. Na końcu dodałam goździki. Uwielbiam takie wody, to jest mój sposób na przeżycie jesieni i zimy bez chorób. Odpukać na razie się udaje 😊.
Komentarze
Prześlij komentarz