Krewetki z mango i szpinakiem z sosem ostrym
Chciałabyś/chciałbyś zrobić krewetki, ale nie wiesz, czy Ci wyjdą? Przedstawiam poniżej przepis banalnie łatwy i smaczny. Raz na jakiś czas kupuję krewetki, najczęściej jem je po treningu, ponieważ zawierają wartościowe białko. Zawsze staram się, aby przepis był prosty. Wydaję mi się, że im mniej czasu poświęcam przygotowaniu, tym one wychodzą lepsze. Wyznaje zasadę - czym prościej, tym smaczniej. Nie lubię stać w garach godzinami...hmm, to znaczy bardzo lubię gotować, ale zawsze staram się robić kilka dań jednocześnie, a nie na przykład jedno danie 3 godziny. Przedstawiam Ci prosty przepis na krewetki ze szpinakiem i mango.
Składniki:
- 400 gramów krewetek - kupiłam tym razem bez pancerzy
- 3 ząbki czosnku
- duża garść szpinaku
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 mango
- kilka orzechów włoskich na wierzch
- cytryna do skropienia
- sól, pieprz
- przyprawy - bazylia, oregano
- olej kokosowy - do smażenia (możesz użyć oleju rzepakowego, oliwy z oliwek, ja akurat pod ręką miałam olej kokosowy).
Krewetki dokładnie umyłam, usunęłam końcówki. Wsypałam je do miski wraz z obranym czosnkiem, który przepuściłam przez praskę.Krewetki dokładnie wymieszałam z czosnkiem i oliwą z oliwek. Dodałam pieprz, bazylię, oregano. Włożyłam do lodówki na godzinę. W tym czasie szpinak udekorowałam na dno naczynia. Mango dokładnie obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na szpinaku. Po godzinie, krewetki wyciągnęłam z lodówki. Patelnię rozgrzałam na oleju kokosowym, wyłożyłam krewetki i smażyłam je na małym ogniu. Po usmażeniu posypałam je szczyptą soli. Krewetki wyłożyłam na szpinak i mango. Posypałam orzechami włoskimi. Danie skropiłam cytryną i maczałam w sosie pomidorowym.
Sos:
- pół szklanki sosu pomidorowego (u mnie z kartonu)
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- ząbek czosnku
- szczypta soli
Do szklanki wlałam sos pomidorowy, dodałam czosnek, który przepuściłam przez praskę, przyprawiłam przyprawami.
Komentarze
Prześlij komentarz