Chleb własnej roboty, wiesz co jesz

Jestem wielką fanką chlebów, a odkąd nie jem pszenicy ciężko jest znaleźć chleb z dobrym składem i za dobrą cenę. W sumie to chyba niemożliwe, dlatego staram się piec sama chlebek chociaż raz, dwa razy w miesiącu. Lubię na weekend upiec i zjeść go z pastą, pieczenią. Jeżeli wiem, że nie zjem całego chleba, mrożę go, ale szczerze mówiąc, zamroziłam raz. Zazwyczaj znika w ciągu dwóch dni. Przedstawiam Ci kolejny prosty przepis na chlebek, nie ma prawa się nie udać!!😉 

Składniki:

  • 100 gramów kaszy gryczanej 
  • 150 gramów mąki kukurydzianej 
  • 250 gramów mąki ryżowej 
  • 400 gramów ciepłej wody 
  • Opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżki nasion chia 
  • łyżka słonecznika 
  • łyżka siemienia lnianego 
  • 4 łyżki oliwy 
  • pieprz, sól, bazylia, oregano do smaku 
Kaszę gryczaną zblendowałam na mąkę, następnie przesypałam do miski. Do miski dodałam pozostałe suche składniki - mąki, drożdże, nasiona chia, słonecznik, siemię lniane, przyprawy. Wszystko łyżką wymieszałam. Następnie stopniowo dodawałam wodę, wygniatałam ręką, dolałam oliwy. Wszystko wygniotłam rękoma, dolewając wody. Na blachę wyłożyłam papier do pieczenia, polałam go oliwą, wyłożyłam ciasto. Chleb odstawiłam w ciepłe miejsce, rósł sobie około 40 minut. Rozgrzałam piekarnik do 190 stopni i piekłam 50 minut. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy