Zupa krem brokułowo-pomidorowa

W okresie zimowym lubię jeść zupy krem, mam wrażenie, że mają dobry wpływ na moją odporność. Takie zupy mają więcej witamin niż tradycyjne, ponieważ wszystko się blenduje, staram się krótko gotować warzywa.W lodówce znalazłam pomidory, brokuła, cebulę. Z tych warzyw postanowiłam wyczarować zupę krem. Udało się, zupa wyszła smaczna😁

Składniki:

  • 4 pomidory
  • Pół brokuła
  • 1 duża cebula
  • Łyżeczka suszonego czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka papryki ostrej
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Łyżeczka bazylii
  • Łyżka curry
  • 500 ml wody
  • Pestki dyni i słonecznika
Brokuła umyłam, łodygę wyrzuciłam. Wlałam do garnka wodę, brokuła, w tym czasie szybko zalałam wrzątkiem, ściągnęłam skórkę. Cebulę obrałam, pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do garnka wraz z pomidorami. Dodałam przyprawy, gotowałam ok 10-15minut. Następnie wszystko zblendowałam. Podałam z pestkami dyni i słonecznika

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy