Wegańskie donuty, pączki na Tłusty Czwartek bez glutenu, nabiału i jaj

Witam, oto moja propozycja na przepyszne wegańskie donuty  (bez nabiału, jaj i glutenu). Idealna alternatywa na Tłusty Czwartek.

Składniki:
·         70 gramów ksylitolu (ewentualnie można zastąpić cukrem kokosowym)
·         50 gramów świeżych drożdży
·         200 gramów napoju roślinnego (użyłam kokosowego)
·         100 gramów oleju kokosowego
·         400 gramów mąki ryżowej
·         200 gramów mąki kukurydzianej
·         Opcjonalnie można użyć gotowej mieszkanki mąk i wtedy dodać 600 gramów
·         4 łyżki mąki z siemienia lnianego (dodałam zamiast jaj, bardzo dobrze zlepia ciasto, jak ktoś je jajka można dodać 5 żółtek)
·         Tabliczka czekolady roślinnej
·         100 ml miodu (weganką nie jestem, dlatego użyłam miodu, ale miód można zastąpić, na przykład syropem klonowym)
·         Garść orzechów włoskich
·         Wiórki kokosowe
·         Foremka dla donutów/ muffinek

Wykonanie:
Do rondelka wsypałam ksylitol, napój kokosowy i drożdże. Gotowałam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Następnie do garnka włożyłam olej kokosowy i podgrzewałam go na małym ogniu do uzyskania wodnistej konsystencji. Do tego garnka wlałam mieszkankę z drożdżami. Wsypałam mąkę ryżową, kukurydzianą i wszystko razem wygniatałam do momentu aż powstała miękka kulka. Na 30 minut odłożyłam ciasto w ciepłe miejsce, aby trochę wyrosło. Foremkę wysmarowałam olejem i przełożyłam do niej masę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni i piekłam 20 minut. W czasie pieczenia przygotowałam sobie orzechy włoskie, które włożyłam do woreczka i tłuczkiem do kotletów rozbiłam je na mniejsze kawałeczki i przełożyłam na osobny talerzyk. Na drugim talerzyku starkowałam czekoladę, a do trzeciego talerzyka wlałam miód. Gdy donuty upiekły się, odłożyłam je na chwilę, aby ostygły. Następnie moczyłam je w miodzie i na zmianę w czekoladzie bądź w orzechach i wiórkach kokosowych. Wedle upodobań.  Wyszły przepyszne J z tego przepisu wychodzi około 35 donutów, ale zniknęły przy dekoracji. Tydzień temu była próba generalna i użyłam gotowej mieszanki mąk, donuty wyszły smaczne. 

Dajcie znać w komentarzach, czy dobre Wam wyszły :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy