Wegańskie ciasto z kremem kokosowym

Od kilku dni chodzi za mną biszkopt z kremem, ale nie jem jaj, pszenicy, nabiału, to musiałam trochę pomyśleć. I muszę się pochwalić moim ciastem, wyszło pyszne. Bez grama pszenicy, bez jajek oraz nabiału. A no i oczywiście bez cukru, na całość ciasta wyszło mi 7 płaskich łyżek ksylitolu. Jak się chce to można wymyślić wszystko. 
Składniki (u mnie bez glutenu):
Ciasto:

  • szklanka mąki owsianej 
  • szklanka mąki kukurydzianej 
  • szklanka mleka roślinnego 
  • szklanka wody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżka siemienia lnianego 
  • 3 łyżki ksylitolu 
Składniki na pianę: 
  • 400 ml kremu kokosowego - musi być bardzo dobrze schłodzone
  • 4 łyżki ksylitolu
Siemię lniane zblendowałam, następnie wsypałam do miski wraz z mąkami. Dokładnie wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia, ksylitol i pomału mleko i wodę, miksowałam. Wszystko dokładnie zmiksowałam ok 2 minuty. Następnie wysmarowałam blachę u mnie 24 cm olejem. Przełożyłam do formy ciasto. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza i piekłam 32 minuty. 

W tym czasie: Ksylitol zblendowałam na cukier puder. Do garnka wlałam krem kokosowy, miksowałam mikserem, jak zwykłą śmietankę pomału zwiększając obroty. Gdy krem zaczął się ubijać dodałam ksylitol i dalej mieszałam, zajęło mi to około 5 minut. Krem włożyłam do lodówki. 

Biszkopt po upieczeniu odłożyłam do wystygnięcia. Następnie dodałam krem kokosowy, owoce. Włożyłam do lodówki na parę godzin. (Już prawie ciasta nie ma, zniknęło pół podczas wkładania do lodówki😀).





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy