Wegańskie ciasto z kremem kokosowym
Składniki (u mnie bez glutenu):
Ciasto:
- szklanka mąki owsianej
- szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka mleka roślinnego
- szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki ksylitolu
Składniki na pianę:
- 400 ml kremu kokosowego - musi być bardzo dobrze schłodzone
- 4 łyżki ksylitolu
Siemię lniane zblendowałam, następnie wsypałam do miski wraz z mąkami. Dokładnie wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia, ksylitol i pomału mleko i wodę, miksowałam. Wszystko dokładnie zmiksowałam ok 2 minuty. Następnie wysmarowałam blachę u mnie 24 cm olejem. Przełożyłam do formy ciasto. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza i piekłam 32 minuty.
W tym czasie: Ksylitol zblendowałam na cukier puder. Do garnka wlałam krem kokosowy, miksowałam mikserem, jak zwykłą śmietankę pomału zwiększając obroty. Gdy krem zaczął się ubijać dodałam ksylitol i dalej mieszałam, zajęło mi to około 5 minut. Krem włożyłam do lodówki.
Biszkopt po upieczeniu odłożyłam do wystygnięcia. Następnie dodałam krem kokosowy, owoce. Włożyłam do lodówki na parę godzin. (Już prawie ciasta nie ma, zniknęło pół podczas wkładania do lodówki😀).
Komentarze
Prześlij komentarz