Szaszłyki z pulpetami z indyka

W lodówce miałam pierś z indyka. Zmieliłam ją, chciałam zrobić pulpety z sosem pomidorowym, ale ile można jeść kotlety, pulpety z indyka. W szufladzie znalazłam patyczki do szaszłyków, a w lodówce znalazłam pieczarki, cebulę, pomidorki koktajlowe i paprykę, no to wymyśliłam szaszłyki. Pierwszy raz robię w takiej formie. Zazwyczaj robię szaszłyki i to latem na grillu. Dodaję boczek, pierś z kurczaka, ale dlaczego nie można zrobić w domu? Powiedziałabym, że to nawet zdrowsza wersja😉



Składniki:
  • 300 gramów piersi z indyka
  • 1/2 cebuli do mięsa
  • 2 cebule 
  • 2 pieczarki 
  • 1 papryka czerwona 
  • sól, pieprz do posypania warzyw i osobna porcja do mięsa
  • papryka słodka
  • papryka ostra



Pierś z indyka dokładnie umyłam, zmieliłam. Dodałam sól, pieprz, cebulę obrałam i starkowałam na małych oczkach. Z masy mięsnej ulepiłam pulpeciki. Warzywa dokładnie umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. W miseczce doprawiłam warzywa solą, pieprzem i paprykami. I na patyczki nakładałam. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza i piekłam 30 minut.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy