Ryba po grecku na parze

Ryba po grecku, to moja ulubiona postać ryby, dużo warzyw a ryby prawie nie czuć, nie jestem wielką fanką ryb. Nie smażę w ogóle ryb, nie przepadam w sumie za taką rybą. Więc tym razem postanowiłam zrobić rybę na parze.Wyszła soczysta, miękka. Idealna 😆 można zaserwować ją na śniadanie, na obiad, no i na kolację też się nada.

Składniki u mnie wyszło na 4 porcje:
  • 2 duże filety polędwicy z dorsza bez skóry (może być także pstrąg)
  • 3 łyżki cytryny do skropienia ryby 
  • łyżeczka soli + sól do doprawienia ryby
  • pieprz wedle uznania do ryby i do farszu
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • szczypta papryki ostrej 
  • szczypta papryki słodkiej 
  • 3 liście laurowe
  • puszka pomidorów 
  • pół szklanki wody, około 100 gramów 
  • 30 gramów oleju rzepakowego 
  • 100 gramów pietruszki 
  • 50 gramów selera
  • 300 gramów marchewki 
  • 1 sztuka cebuli średniej wielkości 
Dorsza dokładnie umyłam, wysuszyłam ręcznikiem. Doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam na parze 25 minut. Następnie spryskałam cytryną i odstawiłam do ostygnięcia. Marchewkę, pietruszkę, seler obrałam, umyłam i starkowałam na dużych oczkach. Do garnka wlałam olej, następnie dodałam warzywa i wodę i dusiłam do miękkości. Po kilku minutach dodałam drobno pokrojoną cebulę, I wszystko razem gotowałam na małym ogniu, mieszając. Warzywa na małym ogniu gotowałam około 25 minut. Po tym czasie dodałam przyprawy i pomidory z puszki. I gotowałam jeszcze około 10 minut do momentu aż pomidory nie zrobiły się jednolite z masą. Rybę wyłożyłam na miseczkę, a na wierzch dałam farsz warzywny. Po ostygnięciu włożyłam do lodówki. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy