Ryba po grecku na parze
Ryba po grecku, to moja ulubiona postać ryby, dużo warzyw a ryby prawie nie czuć, nie jestem wielką fanką ryb. Nie smażę w ogóle ryb, nie przepadam w sumie za taką rybą. Więc tym razem postanowiłam zrobić rybę na parze.Wyszła soczysta, miękka. Idealna 😆 można zaserwować ją na śniadanie, na obiad, no i na kolację też się nada.
Składniki u mnie wyszło na 4 porcje:
- 2 duże filety polędwicy z dorsza bez skóry (może być także pstrąg)
- 3 łyżki cytryny do skropienia ryby
- łyżeczka soli + sól do doprawienia ryby
- pieprz wedle uznania do ryby i do farszu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta papryki ostrej
- szczypta papryki słodkiej
- 3 liście laurowe
- puszka pomidorów
- pół szklanki wody, około 100 gramów
- 30 gramów oleju rzepakowego
- 100 gramów pietruszki
- 50 gramów selera
- 300 gramów marchewki
- 1 sztuka cebuli średniej wielkości
Dorsza dokładnie umyłam, wysuszyłam ręcznikiem. Doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam na parze 25 minut. Następnie spryskałam cytryną i odstawiłam do ostygnięcia. Marchewkę, pietruszkę, seler obrałam, umyłam i starkowałam na dużych oczkach. Do garnka wlałam olej, następnie dodałam warzywa i wodę i dusiłam do miękkości. Po kilku minutach dodałam drobno pokrojoną cebulę, I wszystko razem gotowałam na małym ogniu, mieszając. Warzywa na małym ogniu gotowałam około 25 minut. Po tym czasie dodałam przyprawy i pomidory z puszki. I gotowałam jeszcze około 10 minut do momentu aż pomidory nie zrobiły się jednolite z masą. Rybę wyłożyłam na miseczkę, a na wierzch dałam farsz warzywny. Po ostygnięciu włożyłam do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz