Pudding z brzoskwiniami bez nabiału
Ostatnio w sklepie wpadł mi w oko czekoladowy pudding, ale miał tyle cukru i chemii, że postanowiłam, że wymyślę swoją wersję. Zdrowszą wersje puddingu kakaowego. Awokado jest owocem, ale nietypowym zawiera bardzo dużo tłuszczy, dlatego jest bardzo kalorycznym owocem, ale to nie oznacza, że te kalorie są złe. Nie są to puste kalorie, jak na przykład cukier ze sklepowego puddingu. Awokado zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Awokado jest także źródłem potasu. W smaku nie przepadam za awokado, dlatego zawsze staram się je gdzieś "schować". A w puddingach i koktajlach to się udaje - na szczęście😉. Pudding jest idealną opcją na drugie śniadanie. Ja uwielbiam słodycze i całe szczęście po takim deserze ochota na głupotki przechodzi.
Składniki na dwie porcje:
·
1 awokado
·
1 ½ banana
·
2 łyżki kakao
·
2 łyżeczki miodu/syropu klonowego
·
3 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego
·
4 połówki brzoskwini
Wykonanie:
Awokado i banana obrałam i włożyłam do dzbanka, następnie
dodałam kakao, miód, mleko kokosowe i wszystko razem zblendowałam na jednolitą
masę. Przełożyłam do słoiczków i na wierzch pokroiłam brzoskwinie. Mniam J
Komentarze
Prześlij komentarz