Pieczone warzywa a'la zapiekanka
Staram się robić zakupy dość rzadko, najczęściej raz w tygodniu. Do tego w środku tygodnia, ponieważ w weekend za dużo ludzi jest wszędzie. W mojej lodówce widać dzisiaj tylko światło,a na zakupy nie mam czasu. Nie ma zmiłuj brzuch domaga się jedzenia, więc postanowiłam zrobić coś z niczego. Znalazłam ziemniaki, batata i pomidory, hmmm co by z tego zrobić? Zdrową zapiekankę w postaci pieczonych warzyw. Przepis banalny.
Składniki:
Składniki:
- pół kg ziemniaków
- 1 duży batat
- 2 pomidory
- sól, pieprz - wedle uznania
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka suszonej bazylii
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos:
- pół szklanki pomidorów z kartonika
- sól, pieprz do smaku
- przyprawy: ja dałam bazylię, oregano
Ziemniaki i batata obrałam, pokroiłam w talarki, wsypałam do miski i przyprawiłam przyprawami. Pomidory dokładnie umyłam, pokroiłam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem, ułożyłam ziemniaki, bataty i pomidory. Górę jeszcze przyprawiłam solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza i piekłam przez godzinę.
Sos - wszystkie składniki wymieszałam razem.
Warzywa moczyłam w sosie pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz