Pieczone warzywa a'la zapiekanka

Staram się robić zakupy dość rzadko, najczęściej raz w tygodniu. Do tego w środku tygodnia, ponieważ w weekend za dużo ludzi jest wszędzie. W mojej lodówce widać dzisiaj tylko światło,a na zakupy nie mam czasu. Nie ma zmiłuj brzuch domaga się jedzenia, więc postanowiłam zrobić coś z niczego. Znalazłam ziemniaki, batata i pomidory, hmmm co by z tego zrobić? Zdrową zapiekankę w postaci pieczonych warzyw. Przepis banalny.

Składniki:

  • pół kg ziemniaków 
  • 1 duży batat 
  • 2 pomidory 
  • sól, pieprz - wedle uznania 
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka suszonej bazylii 
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos:
  • pół szklanki pomidorów z kartonika 
  • sól, pieprz do smaku 
  • przyprawy: ja dałam bazylię, oregano 
Ziemniaki i batata obrałam, pokroiłam w talarki, wsypałam do miski i przyprawiłam przyprawami. Pomidory dokładnie umyłam, pokroiłam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem, ułożyłam ziemniaki, bataty i pomidory. Górę jeszcze przyprawiłam solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni Celsjusza i piekłam przez godzinę.

Sos - wszystkie składniki wymieszałam razem. 

Warzywa moczyłam w sosie pomidorowym.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy