Papryczki nadziewane indykiem

W lodówce została mi pierś z indyka hmmm... kotlety, pulpety i gulasz mi się znudził, ile można jeść to samo.
W lodówce znalazłam trzy czerwone papryki, a więc będą papryki nadziewane mięsem i ryżem😊.

Składniki na 3 papryczki:

  • 400 gramów piersi z indyka 
  • 3/4 szklanki ryżu 
  • jedna cebula 
  • sól, pieprz do smaku 
  • łyżeczka suszonej bazylii 
  • łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej 
Sos pomidorowy: 
  • 1/2 szklanki pomidorów z kartonu 
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku 
Ryż ugotowałam, a mięso zmieliłam w domu. Po ugotowaniu, gdy ryż był już zimny zmieszałam z mięsem, cebulę obrałam i starkowałam na małych oczkach. Wszystko doprawiłam przyprawami i dokładnie wymieszałam. 
Papryczki dokładnie umyłam, wycięłam środek i nafaszerowałam farszem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dolałam szklankę wody (aby papryczki się nie spaliły) i włożyłam papryczki piekłam bez główek 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach na papryczki nałożyłam główki i piekłam jeszcze 10 minut. 
Podałam je z sosem pomidorowym - pomidory przelałam do szklanki, dodałam ząbek czosnku, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałam. Polałam nim papryczki. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy