Papryczki nadziewane indykiem
W lodówce została mi pierś z indyka hmmm... kotlety, pulpety i gulasz mi się znudził, ile można jeść to samo.
W lodówce znalazłam trzy czerwone papryki, a więc będą papryki nadziewane mięsem i ryżem😊.
Składniki na 3 papryczki:
W lodówce znalazłam trzy czerwone papryki, a więc będą papryki nadziewane mięsem i ryżem😊.
Składniki na 3 papryczki:
- 400 gramów piersi z indyka
- 3/4 szklanki ryżu
- jedna cebula
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka papryki ostrej
Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki pomidorów z kartonu
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Ryż ugotowałam, a mięso zmieliłam w domu. Po ugotowaniu, gdy ryż był już zimny zmieszałam z mięsem, cebulę obrałam i starkowałam na małych oczkach. Wszystko doprawiłam przyprawami i dokładnie wymieszałam.
Papryczki dokładnie umyłam, wycięłam środek i nafaszerowałam farszem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dolałam szklankę wody (aby papryczki się nie spaliły) i włożyłam papryczki piekłam bez główek 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach na papryczki nałożyłam główki i piekłam jeszcze 10 minut.
Podałam je z sosem pomidorowym - pomidory przelałam do szklanki, dodałam ząbek czosnku, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałam. Polałam nim papryczki.
Komentarze
Prześlij komentarz