Pączki na Tłusty Czwartek bez nabiału i glutenu

Alternatywny przepis na pączki, dla osób, które nie jedzą glutenu, nabiału, jaj z powodów zdrowotnych albo po prostu dbają o linię i chcą spróbować czegoś nowego na Tłusty Czwartek. Szczerze? Nie wiem, które pączki wyszły mi lepsze donuty czy te J
Składniki:
·         300 gramów mąki ryżowej
·         100 gramów mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
·         100 gramów mąki kukurydzianej
·         3 łyżki mąki z siemienia lnianego (można dodać 4 żółtka)
·         300 ml napoju roślinnego (dodałam kokosowego)
·         2 łyżki ksylitolu
·         50 ml oleju kokosowego
·         50 gramów świeżych drożdży
·         Szczypta soli
·         Dżem truskawkowy (ja użyłam dżemu własnej roboty Mamy)
Wykonanie:
1.       Do garnka wlałam napój kokosowy, dodałam drożdże i ksylitol i gotowałam, mieszając na małym ogniu.  Odłożyłam w ciepłe miejsce.
2.       Następnie do garnka z mieszkanką drożdży przesiałam mąki przez sitko, dodałam olej kokosowy, szczyptę soli, mąkę z siemienia lnianego.
3.       Odstawiłam ciasto przykryte ręcznikiem na 30 minut do wyrośnięcia.
4.       Następnie z masy ulepiłam kulki i strzykawką nadziałam ich środek dżemem truskawkowym.

5.       Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam około 25 minut. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy