Pączki na Tłusty Czwartek bez nabiału i glutenu
Alternatywny przepis na pączki, dla osób, które nie jedzą
glutenu, nabiału, jaj z powodów zdrowotnych albo po prostu dbają o linię i chcą
spróbować czegoś nowego na Tłusty Czwartek. Szczerze? Nie wiem, które pączki
wyszły mi lepsze donuty czy te J
Składniki:
·
300 gramów mąki ryżowej
·
100 gramów mąki owsianej (można zmielić płatki
owsiane)
·
100 gramów mąki kukurydzianej
·
3 łyżki mąki z siemienia lnianego (można dodać 4
żółtka)
·
300 ml napoju roślinnego (dodałam kokosowego)
·
2 łyżki ksylitolu
·
50 ml oleju kokosowego
·
50 gramów świeżych drożdży
·
Szczypta soli
·
Dżem truskawkowy (ja użyłam dżemu własnej roboty
Mamy)
Wykonanie:
1.
Do garnka wlałam napój kokosowy, dodałam drożdże
i ksylitol i gotowałam, mieszając na małym ogniu. Odłożyłam w ciepłe miejsce.
2.
Następnie do garnka z mieszkanką drożdży
przesiałam mąki przez sitko, dodałam olej kokosowy, szczyptę soli, mąkę z
siemienia lnianego.
3.
Odstawiłam ciasto przykryte ręcznikiem na 30
minut do wyrośnięcia.
4.
Następnie z masy ulepiłam kulki i strzykawką
nadziałam ich środek dżemem truskawkowym.
5.
Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam
około 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz