Owsianka z granatem i migdałami

Lubię robić śniadania, które nie zajmują rano więcej czasu niż 10 minut. Takim  śniadaniem jest właśnie owsianka. Kiedyś nie lubiłam płatków owsianych i mleka, ale zaczęłam eksperymentować z różnymi owocami, orzechami i zaczęła mi smakować. Owsianka jest dobrą opcją na śniadanie węglowodanowe (zaleca się węglowodany jeść około godziny od przebudzenia, aby uregulował się kortyzol w organizmie) albo można zjeść ją przed treningiem, jak ktoś woli śniadania białkowo - tłuszczowe.
Składniki na dwie porcje:

  • szklanka napoju roślinnego (użyłam kokosowego)
  • pół szklanki wody 
  • szklanka płatków owsianych 
  • 1/4 owocu granatu 
  • 4 migdały 
  • 4 orzechy nerkowca 
  • cały banan 
Do garnka wlałam napój kokosowy, wodę i płatki owsiane. Gotowałam, mieszając na małym ogniu aż płatki zgęstniały (zrobił się a'la budyń). Przełożyłam płatki owsiane do miseczek, obrałam banana i do każdej miseczki wkroiłam po połowie. Następnie przekroiłam granat, wsypałam do miseczek i na końcu udekorowałam orzechami. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy