Międzynarodowy Dzień Pizzy!! Pizza bez glutenu i nabiału
Wczoraj Tłusty Czwartek, dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy i jak tu nie przytyć? Chyba mam na to sposób. Zrobiłam z tej okazji pizzę, już wspominałam, że pizza to moje ulubione danie 💖.W domu skończyły mi się zapasy mąk, a do sklepu nie chciało mi się iść, to no myślałam, myślałam, aż wymyśliłam pizzę z płatków owsianych😊
Składniki na dwie pizze 24 cm:
Ciasto:
Składniki na dwie pizze 24 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 2 łyżki zblendowanego siemienia lnianego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- sos pomidorowy na spód ciasta wedle uznania
- bazylia, oregano - przyprawy, jakie lubisz
Farsz:
Do pizzy zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce i już pomału muszę wyjeść. Do pizzy tak naprawdę można dodać wszystko od ananasa po mięso. Wedle uznania.
- 1 cebula
- 1 pomidor malinowy
- 4 plasterki boczku
- 4 plasterki szynki
- 2 papryczki chili
- 6 pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- sól, pieprz i przyprawy wedle uznania
Płatki owsiane wsypałam do dzbanka i dokładnie zblendowałam na mąkę. Przesypałam do miski, dodałam trochę wody, szczyptę soli, opakowanie drożdży, bazylię, oregano i wszystko ugniatałam, dodając wody. Ciasto gniotłam do momentu aż zaczęło odchodzić od rąk i zrobiła się ładna "kulka". Odłożyłam w ciepłe miejsce i przykryłam ściereczką. Dwie blachy okrągłe wysmarowałam olejem i wyłożyłam na nie ciasto. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni Celsjusza. Cebulę, pieczarki i paprykę obrałam, umyłam, pokroiłam. Boczek i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Papryczki chili umyłam i ze środka wyciągnęłam pestki, dla mnie są za ostre. Wszystko doprawiłam solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Piekłam w 190 stopniach 22 minuty. Ciasto wyszło idealne, można złapać w rękę, nie rozwala się. Idealna alternatywa dla zwykłej pizzy 💙💙💙
Komentarze
Prześlij komentarz