Kulki mocy z burakiem i wiórkami kokosowymi

Długo  z dystansem podchodziłam do mody na "kulki mocy". Wydawały mi się zbyt trudne do zrobienia.  Pewnego dnia kupiłam wegańskie kulki i mi posmakowały. W cukierniach dobry skład spotkać to rzadkość, a jak już się uda, na przykład w sklepie ze zdrową żywnością, to niestety są bardzo drogie. Kulki mocy są bardzo zdrową alternatywą dla kupnych batoników, dają dużą dawkę energii, no i nie zawierają cukru, chemii. Lubię mieć w pudełku w torbie taką jedną lub dwie kulki albo po prostu w lodówce, jak najdzie mnie ochota na coś słodkiego, nie ukrywam słodkości, to jest mój największy problem. U mnie takie kulki za długo nie wytrzymują, ale spokojnie 2-3 dni mogą leżeć w lodówce, może i dłużej, ale zazwyczaj znikają tego samego dnia. Takie kulki również są dobre dla dzieci, no bo nie oszukujmy się, jakie dziecko z własnej woli zje buraka? A w kulkach go nie widać i daje słodki smak 😃wszystkie produkty oprócz buraka (buraka ugotowałam) są surowe, co oznacza, że zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. 



Składniki:

  • 2 duże buraki albo 4 małe 
  • 8 łyżek płatków owsianych 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia kulek 
  • 8 sztuk orzechów włoskich 
  • 8 sztuk orzechów laskowych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 daktyle suszone 
  • 2 łyżki kakao naturalnego 
  • 2 łyżeczki masła migdałowego (opcjonalnie)
  • 8 gramów nasion chia (miałam taką małą saszetkę) 

Buraki obrałam, umyłam i ugotowałam do miękkości. Następnie zblendowałam z miodem, masłem migdałowym. Następnie dodałam płatki owsiane,  orzechy włoskie i laskowe. Wszystko jeszcze raz dokładnie zblendowałam.  Z masy ulepiłam kuleczki. Przełożyłam do pudełka na żywność. Przekąska po treningu dla mnie idealna💙






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy