Kuleczki owsiane z orzechami


Kulki owsiane, moje pierwsza fit przekąska, jaką zrobiłam, gdy postanowiłam schudnąć oraz zacząć zdrowo się odżywiać. Przepis jest szybki i łatwy, a kuleczki mogą spokojnie leżeć kilka dni (o ile nie znikną wcześniej). Zamiast kulek możesz ulepić ciasteczka, robiłam i też wyszły pyszne, ale nie zrobiłam zdjęcia. W smaku są takie same.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych 
  • 1 banan 
  • szklanka daktyli (moczyłam 1.5 godziny)
  • pół szklanki rodzynek 
  • garść drobno pokrojonych orzechów 
  • 2 łyżki miodu 
Daktyle wsypałam do miseczki i zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 1.5 godziny. Po tym czasie do miski wsypałam szklankę płatków owsianych, banana, którego widelcem rozgniotłam, aby kulki lepiej kleiły się. Dodałam rodzynki, orzechy, miód, z daktyli dodałam 4 łyżki wody, daktyle odcedziłam i dodałam do pozostałych składników. Rękoma wszystko wymieszałam i ulepiłam kuleczki. Piekarnik rozgrzałam na 180 stopni Celsjusza i po 5 minut z każdej strony podpiekłam. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy