Krewetki smażone w pancerzach na ostro z czosnkiem


Kuchnia śródziemnomorska jest moją ulubioną kuchnią. A krewetki morza uwielbiam, dlatego co jakiś czas staram się coś nowego wyczarować w kuchni. Krewetki oprócz zachwycającego smaku są idealnym źródłem białka, które jest bardzo istotne dla osób odchudzających się, jak i  aktywnych fizycznie.




Składniki dla dwóch osób:
  • 400 gramów krewetek
  • 3 ząbki czosnku 
  • szczypta soli
  • papryka ostra 
  • pieprz 
  • kilka liści natki pietruszki 
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • kilka pomidorków koktajlowych i sałaty do ozdoby talerza
Krewetki dzień wcześniej dokładnie umyłam, wysuszyłam. Czosnek obrałam i zmieliłam, wysmarowałam nim krewetki. Następnie posypałam solą, dodałam papryki ostrej oraz pieprzu. Wszystko razem wymieszałam, przełożyłam do miseczki i włożyłam na noc do lodówki, aby krewetki nasiąknęły marynatą. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju kokosowego i wsypałam krewetki. Każdą ze stron smażyłam około 2 minuty.Krewetki podałam z pomidorami koktajlowymi,liśćmi sałaty skropionymi oliwą z oliwek i posypałam natką pietruszki.
Smacznego, daj znać w komentarzu czy Ci smakowało.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy