Krewetki smażone w pancerzach na ostro z czosnkiem
Kuchnia śródziemnomorska jest moją ulubioną kuchnią. A krewetki morza uwielbiam, dlatego co jakiś czas staram się coś nowego wyczarować w kuchni. Krewetki oprócz zachwycającego smaku są idealnym źródłem białka, które jest bardzo istotne dla osób odchudzających się, jak i aktywnych fizycznie.
Składniki dla dwóch osób:
- 400 gramów krewetek
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- papryka ostra
- pieprz
- kilka liści natki pietruszki
- olej kokosowy do smażenia
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych i sałaty do ozdoby talerza
Krewetki dzień wcześniej dokładnie umyłam, wysuszyłam. Czosnek obrałam i zmieliłam, wysmarowałam nim krewetki. Następnie posypałam solą, dodałam papryki ostrej oraz pieprzu. Wszystko razem wymieszałam, przełożyłam do miseczki i włożyłam na noc do lodówki, aby krewetki nasiąknęły marynatą. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju kokosowego i wsypałam krewetki. Każdą ze stron smażyłam około 2 minuty.Krewetki podałam z pomidorami koktajlowymi,liśćmi sałaty skropionymi oliwą z oliwek i posypałam natką pietruszki.
Smacznego, daj znać w komentarzu czy Ci smakowało.
Smacznego, daj znać w komentarzu czy Ci smakowało.
Komentarze
Prześlij komentarz